blog

Bangita gondozása

2022.10.21 11:24
Bangita gondozása

A kikeleti bangita (Viburnum x bodnantense) szinte bárhová ültethető, hiszen átlagos kerti körülmények között is szépen fejlődik. Nevében is hűen mutatja a jobb idő eljövetelét, hiszen mesés rózsaszínű virágai kora tavasszal nyílnak. Ha színt és vidámságot szeretne vinni a még szürke, téli napokba, válassza a bangitát!

Bangita főbb jellemzői

Felfelé növő lombhullató díszcserje, mely gond nélkül átvészeli a fagyos hónapokat. Nem túl terebélyes, kecses formája különleges hatást kölcsönöz környezetének. Lassú növekedés jellemzi, kifejlett állapotában a 2-3 méter magasságot éri el.

Tojásdad alakú, fogazott, mélyen erezett levelei nemcsak év közben nyújtanak szép látványt, hanem ősz folyamán is.

Kora tavasszal, március hónapban, enyhe teleken akár már februárban hozza 5-7 cm nagyságú, fehér-rózsaszínes virágait. Igazi tavaszköszöntő növény, így érdemes olyan helyet választani számára, ahol mindig látja. Habár a bangita nem képes az önmegtermékenyítésre, így termést ritkán nevel, jó, ha tudjuk, hogy a virágokból fejlődő bogyók enyhén mérgező hatásúak.

Tökéletes szoliter növény, akár csoportosan is ültethető. Ez esetben az ideális tőtávolság legalább 2 méter.

Igényei, gondozása

A kikeleti bangita laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású és tápanyagban gazdag talajokban érzi jól magát. A megfelelő tápanyag-ellátottság érdekében tavasszal érdemes komposztot vagy trágyát juttatni a növény tövéhez.
Vízigénye közepesnek mondható, de a rendszeres, kiegyensúlyozott öntözést meghálálja - megéri a fáradozást. Különösen igaz ez az ültetés utáni első két évben. Az idősebb példányok vízigénye alacsonyabb.
A telepítés helyét úgy válassza meg, hogy tűző nap ne érje, azt ugyanis nehezen viseli. Napos, félárnyékos terület az ideális számára.

virágzó bangita

Dugványozással eredményesen szaporítható, melyhez fás dugványokat érdemes használni. A fás dugványozás optimális ideje őszre esik, amikor az adott évi hajtások már kellően megvastagodtak. A hajtás mindig az eredési pont felett legyen éles metszőollóval elvágva, így onnan a következő évben új hajtás tud fejlődni.
Egészen az első fagyokig gyűjthetőek a hajtások, melyek ideális mérete 10-15 cm. Helyezzük őket tápanyagban gazdag közegbe, majd, amikor a gyökérzet elég erős, külön cserépbe helyezzük át.

Metszése

Az elvirágzás után egy hónappal kerítsünk sort a bangita metszésére. Más cserjékhez hasonlóan a metszéssel tudjuk megakadályozni, hogy elfásuljon, felnyúrgoljon növényünk. Gondozatlan állapotban könnyen sérülnek, s valljuk be, nem mutatják legszebb formájukat.

Metszés során vágjuk vissza az ágak egyharmadát, közel a talajfelszínhez. A következő években hasonlóan járjunk el, így a harmadik év végére cserjénk egészen megújul, fiatalodik, ezáltal erős és egészséges lesz, várhatóan bő virágzással ajándékoz meg bennünket.

Összegezve

Láthatjuk, ennek a különleges, tavaszt-jelző, mesés virágzattal rendelkező cserjének roppant egyszerű a gondozása. A növény első éveiben figyeljen a rendszeres öntözésre, ne hagyja ki az évenként fiatalító- és formáló metszést. Ha mindezekre kellő figyelmet fordít, csodás kikeleti bangita bokrokat nevelhet, amelyek melegséget és vidámságot hoznak a téli, hidegebb, szürke mindennapokba.