blog

Jezsámen

2022.10.20 22:11
Jezsámen

Csodás illat, magával ragadó virágok - ezek jellemzik leginkább a közönséges jezsáment. Gyakran, ám tévesen nevezik jázminnak, amely ugyancsak csodálatos díszítő értékkel rendelkező növény. Ebben a cikkben a jezsámen legfontosabb ismertetőit, gondozásának mikéntjét gyűjtöttük össze.

Jezsámenről általában

A jezsámen nemzetségbe számos faj tartozik, melyek Amerika északi és középső területein, valamint Dél-Európa és Ázsia vidékein őshonosak. Hazánkban leggyakrabban a közönséges, a teltvirágú és a bolyhoslevelű jezsámen fordul elő. Bármelyiket is válassza, jellemzőik, igényeik hasonlóak.

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) a Kaukázustól egészen Olaszországig megtalálható lombhullató cserje. Kifejlett magassága elérheti a 3 métert. Sötétzöld színű, lándzsa alakú levelei önmagukban is meghatározó díszítő elemei a kertnek. A páratlan megjelenést a nyár első felében nyíló, illatos, fehér virágok varázsolják tökéletessé.

Felhasználása többféle lehetőséget rejt magában, hiszen tökéletes szoliter növény, de remekül kombinálható más növényekkel, sőt, sövényként is nevelhető. Kiválóan alkalmas társasházak kertjeibe, vagy olyan helyekre, ahol a magassága miatt egy-egy, nem túl dekoratív kertrészt kell díszíteni.

Szaporítása dugványozással lehetséges.

Igényei

Nevelése nem mondható bonyolultnak. Ültesse napos, világos vagy félárnyékos területre.

Talajok tekintetében nem támaszt különleges igényeket, szinte bármilyen közegben sikerrel nevelhető. Legszebb formáját azonban átlagos tápanyagtartalmú és jó vízelvezető-képességű földbe ültetve tudja megmutatni.

Vízigénye ugyancsak átlagos, de meleg, szárazabb időjárási viszonyok között, valamint a telepítés utáni időszakban öntözze rendszeresen.

Őszi és tavaszi időszakban ajánlott kevés komposztot vagy trágyát juttatni a tövekhez, ezzel pótolva a tápanyagokat.

virágzó jezsámen bokor

Metszése

A jezsámen gondozása nem jelent túl sok feladatot, azonban a metszést évente két alkalommal szükséges elvégezni. Nyár végén, a virágzást követően végezzük el az alakító metszést. Ekkor vágjuk le a kiálló ágrészeket, hajtásokat, formáját és a bokor magasságát alakítsuk kedvünk szerint.

Tavasszal, március elejére időzítsük az ifjító metszést, melyet 2-4 évente érdemes megejteni. Ennek során belülről kifelé haladva vágjuk vissza a növény belső ágait, körülbelül 40 cm magasságban. Következő évben haladjunk kifelé a metszéssel, így fokozatosan, évről-évre haladva tudjuk fiatalítani a jezsámen bokrokat.

Jezsámen ültetése

A telepítés folyamata megegyezik a többi cserjeféle ültetésével.

  • Ássunk egy 60x60x60 cm-es gödröt, melynek aljába helyezzünk érett komposztot vagy szerves trágyát. Ezt borítsuk be földdel, hogy a gyökérzet ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.

  • Mind a konténeres, mind a szabadgyökeres töveket úgy helyezzük az ültető gödörbe, hogy olyan magasságban legyenek, ahogyan a konténerben voltak.

  • Ezután töltsük fel a gödröt földdel, közben óvatosan tömörítsünk.

  • Az ültetés utolsó lépéseként alaposan locsoljuk be növényünket, s az ezt követő időszakban rendszeresen öntözzük.


A jezsámen egy magas díszítőértékkel rendelkező, illatos virágzatú, könnyen nevelhető dísznövény. Sokrétűen felhasználható, számos lehetőséget tartogat e különleges megjelenésű növény.