blog

Datolyaszilva fogyasztása

2022.10.19 09:52
Datolyaszilva fogyasztása

Hazánk gyümölcskínálatában egyre keresettebb a datolyaszilva - nem véletlenül. Kellemes íze felnőttek és gyerekek számára egyaránt vonzó. A datolyaszilva fogyasztása rendkívül egészséges, felhasználása igen sokrétű – merjünk kísérletezni a konyhában!

Néhány szó a datolyaszilváról

A datolyaszilva, kakiszilva vagy hurma, egy trópusi, szubtrópusi növény, mely díszfaként is remekül funkcionál. A Távol-Kelettől Amerikáig megtalálható, Európa területein is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Bár az igaz, hogy sokan díszítő értéke miatt keresik - ami nem meglepő -, hiszen jellegzetes, gömb formájú lombkoronájával igényes, egzotikus megjelenést ad bármilyen stílusú kertnek.

Hazánkban 4-5 méter magasra fejlődik, ezáltal kisebb, szűkebb előkertekbe, utcafrontokra telepítve is tökéletes választás. Sőt, mutatós bokorrá is alakítható.

Nevelhető dézsában, de szabad földben növekedése, gyümölcshozama eredményesebb lesz.

Meghatározó stílusa mellett jellegzetes színű-, formájú- és ízű termése miatt megéri nevelni. Nagy fáradságot nem jelent gondozása, ugyanis kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló. Májusban virágzik, ami igencsak kedvező, nem kell attól tartani, hogy a tavaszi fagyok maradandó károkat okoznak a növényen.

szárított datolyaszilva

Mikor fogyasztható a datolyaszilva?

Gömbölyded, sárgás-narancsos színű termései leginkább akkorák, mint egy átlagos méretű paradicsom. Őszi gyümölcs lévén ősszel kezd beérni, szedését az első novemberi fagyok utánra érdemes időzíteni.

Utóérő gyümölcsről van szó, szobahőmérsékleten tárolva pár nap alatt beérik. Ízük akkor a legfinomabb, amikor a kakiszilvát puhának érezzük. Héjuk is ehető, bár legtöbben csak a belül található gyümölcshúst eszik meg.

Frissen a legjobb fogyasztani, de a beért datolyaszilvát hűtőben pár napot tárolhatjuk későbbi felhasználásig.

Számos jótékony és gyógyító hatással rendelkezik, kutatások szerint például rendszeres fogyasztása hatékony a szívbetegségek megelőzésében. Vitaminokban rendkívül gazdag, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy kalóriaértéke magas.

Felhasználási módok

Nyersen fogyasztjuk a leggyakrabban, de remek lekvár, chutney készíthető belőle. Smoothiek és különböző turmixok kiváló alapanyaga, ahogy koktéloké és süteményeké is. Ázsiában szárított datolyaszilvát, sőt, bort és likőrt készítenek belőle.

Sokoldalúan felhasználható, érdemes többféle változatot kipróbálni. A gyümölcs íze és állaga megannyi lehetőséget kínál, különleges gasztronómiai fogásokat alkothatunk a kakiszilvával.