blog

Hamisciprus gondozása

2022.10.18 12:46
Hamisciprus gondozása

A hamisciprusok a legkedveltebb sövénynek való növények közé tartoznak. Megannyi színben és méretváltozatban elérhetőek, az alapfajon kívül igazi különlegességeket is találhatunk. Átlagos méretük fajtától függően 6-9 méter, de kisebb és nagyobb változatai is vannak. Több szempontból ideális választás ez az örökzöld növény, azonban érdemes megismerkedni igényeivel, hogy legszebb formáját tudja mutatni. A cikkben összefoglaljuk, mire figyeljünk a hamisciprus gondozása során.

A hamisciprusok népszerűsége hosszú ideje töretlen, hazánkban és világszerte egyaránt. Gyors növekedési ütemének köszönhetően, sövényként nevelve rövid idő alatt egybefüggő zöld kerítést tudunk kialakítani. Tökéletes választás olyan helyre, ahol nem szeretnénk, hogy kíváncsi szemek átlássanak. Sűrűn ültetve védelmet nyújt a por ellen, valamint hatékonyan felfogja a zajokat.

Természetesen szoliter növényként is ültethetőek, a különböző színű típusok izgalmas kombinációját alakíthatjuk ki kertünkben. Legyünk kreatívak, a hamisciprusok megannyi lehetőséget rejtenek magukban! Örökzöld növényként az év minden napján díszít szépen zöldellő lombozatával.

A hamisciprus igényei és gondozása

A hamisciprusok fényigénye átlagosnak mondható. Napos, világos területet válasszunk a telepítés helyéül.
Talajokban nem támaszt nagy elvárásokat, egyedül a meszes közeget nem kedveli. Semleges vagy enyhén savas közegű földet válasszunk számára, mely legyen jó vízgazdálkodású, kerüljük a pangó vizet.
Az ültetést követő két évben vízigénye magas, rendszeres és kiegyensúlyozott öntözést igényel - különösen a nyári, aszályosabb időszakban. Idősebb korában a locsolások gyakorisága csökkenthető.

A tápanyagok pótlására fordítsunk figyelmet, ennek hiányában növekedési üteme, a levélzet megjelenése elmarad az általunk elvárttól. Évente egyszer marhatrágya vagy komposzt segítségével támogassuk növényünk fejlődését.

Fontos, hogy rendszeresen távolítsuk el a lombkorona belsejéből az elhalt növényi részeket. Erre azért van szükség, mert a különböző kártevők, kórokozók könnyedén meg tudnak telepedni az elszáradt, sérült hajtásokon.

A hamisciprus fagytűrése kiváló, azonban igényel némi felkészülést a télre, pontosabban a hó és jég ellen. Annak érdekében, hogy a hó, illetve jégtakaró ne törje, feszítse szét az ágakat, a lombkoronát ősz végén fogjuk össze egy vékony madzag segítségével.

hamisciprus gondozása

Hamisciprus permetezése

Gondozásában kiemelt jelentőségű az őszi lemosó permetezés. Ennek során rovar, atka, gomba és baktériumölőket juttatunk a növényzet teljes egészére. Figyeljünk arra, hogy a szer legnagyobb mennyiségben a lombkorona belső felére jusson, a betegség itt üti fel fejét a leghamarabb. Amennyiben évközben azt tapasztaljuk, hogy ciprusunk valamilyen betegséggel küzd, vagy kártevők jelennek meg rajta, kezeljük a megfelelő növényvédő szerrel. Az időben elkapott problémák még hatékonyan megállíthatóak, ellenkező esetben akár a növény teljes pusztulását okozhatják.

Hamisciprusok metszése

Szoliter növényként szinte nem igényelnek metszést, hiszen nincs szükség formáló munkálatokra. Csupán a lombkorona belső feléből távolítsuk el rendszeresen az elhalt részeket a növénymegóvás érdekében.

Sövényként nevelve, valamint a formázott lombkoronájú növényeket évente ajánlott metszeni. A metszést szeptember és december közé időzítsük, melynek folyamata nem igényel előképzettséget, könnyedén elvégezhetik kezdő kertbarátok is. A sövényeket évente két alkalommal elegendő metszeni, azonban ettől többször is lehet, ha mindig precíz alakjában szeretnénk gyönyörködni.

 

A hamisciprusok megannyi pozitív tulajdonságnak köszönhetik töretlen népszerűségüket. Többféle méret- és színváltozatból választhatja ki az igényeinek megfelelő típus, melyek akár egymással is kombinálhatóak. Tökéletes sövénynek nevelhető örökzöld, melyet gyors növekedés jellemez. Gondozása nem bonyolult, biztosítsa a számára kedvező környezeti körülményeket, ne felejtse el a metszést, őszi lemosó permetezést és az elhalt részek rendszeres eltávolítását.