blog

Cserjés pimpó ültetése, gondozása

2022.10.14 17:36
Cserjés pimpó ültetése, gondozása

A cserjés pimpó hosszú virágzása, kedves megjelenése, könnyű nevelhetősége miatt igen kedvelt növény. Sokan pont a megannyi pozitív tulajdonsága miatt gondolják azt, hogy nevelése összetett feladatokat igényel. A cikkben a cserjés pimpó ültetése és gondozása kapcsán adunk hasznos tanácsokat.

Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) rövid bemutatása

Alacsony növésű, jellemzően szélesre növő lombhullató cserje, mely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Megannyi fajtája elérhető, melyek típustól függően 50-150 cm magasságot érik el. Közös jellemzőjük sűrű, átláthatatlan ágrendszerük, apró zöld színű leveleik, valamint gazdag virágzásuk.

Remek választás mindazok számára, akik hosszú és dús virágzást biztosító növénnyel szeretnék dekorálni kertjüket. A cserjés pimpó májustól egészen szeptemberig ontja bájos virágait, melyek díszítő értéke vitathatatlan.

A jó hír az, hogy nemcsak talajtakaróként, hanem nyíratlan sövényként, sőt, dézsában is nevelhetőek. Ezáltal mindenki a saját igényeihez tudja alakítani az ültetést.

Cserjés pimpó igényei és gondozása

Amellett, hogy többféle formában nevelhető, hosszú virágzási idő és dús, bájos virágok jellemzik, rendkívül könnyen nevelhető cserjéről van szó. Bátrán ajánljuk kezdő kertészkedők számára, a sikerélmény biztosan nem marad el.

A cserjés pimpó tápanyagban gazdag, laza szerkezetű közegben tud a legjobban fejlődni. Talajokban nem válogat, akár rosszabb minőségű földben is megél, az azonban kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy jó vízáteresztő képességű legyen.

Napos, meleg fekvésű területet válasszunk a pimpó számára, a szűrt árnyékos helyek még megfelelőek lehetnek a számára.

Jól tűri a szárazságot, kártevőkkel, betegséggel szemben ellenálló.

cserjés pimpó ültetése, gondozása

Metszés

Gondozásának meghatározó eleme a tél végi, kora tavaszi metszés. Nem érdemes kihagyni, ugyanis ez biztosítja a gyors növekedést és a dús virágzat nevelését. Emellett alakító funkciója is van, hiszen szép formájú, kompakt cserjét hozhatunk létre. Metszések alkalmával ne felejtsük eltávolítani a sérült, beteg növényi részeket.

Fiatal példányok esetében a metszés során az előző évi vastagabb hajtásokat 4-8 rügyre, a vékonyabbakat 1-3 rügyre vágjuk vissza.

1-2 évente érdemes ifjító metszést végezni, ugyancsak a kora tavaszi időszakban. Ne féljünk a formátlan, felnyurgult bokrokat a talaj felszínéig visszavágni!

Így történjen a cserjés pimpó ültetése

  • Maga a folyamat rendkívül egyszerű, arra figyeljünk, hogy egymástól 50-70 cm távolságra ültessük az egyes töveket. Ez biztosítja ugyanis, hogy növekedésük oldalirányba is zavartalan legyen.

  • Ássuk ki az ültetőgödröt, melynek ideális mérete 40x40x40 cm vagy 60x60x60 cm - ezt mindig a konténer nagysága határozza meg, amelyben az ültetendő növényt megvásároljuk.

  • A kiásott gödör aljába javasolt érett istállótrágyát szórni, ezzel feljavítva az ültető közeg tápanyag-ellátottságát. Ezután borítsuk be földdel, hogy a gyökerek közvetlenül ne érintkezzenek a trágyával.

  • Alaposan locsoljuk be, majd óvatosan helyezzük bele a cserjés pimpó tövet.

  • Töltsük fel a gödröt földdel, közben tömörítsük.

  • Az ültetés utolsó mozzanataként öntözzük meg a frissen ültetett növényünket.

Fontos, hogy ezután is fordítsunk kellő figyelmet a rendszeres és kiegyensúlyozott vízutánpótlásra.