blog

Kasvirág

2022.10.12 10:12
Kasvirág

A kasvirág (Echinacea) egy méltán kedvelt, csodás színekben virágzó évelő növény. Hosszú virágzása teszi még szerethetőbbé, nem hiányozhat egyetlen kertből sem. Gondozása egyszerű, ehhez adunk tippeket a továbbiakban.

Kasvirág főbb jellemzői

A kasvirág Észak-Amerika füves síkságain őshonos növény. Több faja ismert, hazánkban a bíbor kasvirág fordul elő a leggyakrabban.

Magassága az egyes típusok szerint változó, vannak egészen magas és apró méretűek is. Levelei jellegzetes mélyzöld színűek, szőrözöttek, széles lándzsa vagy tojásdad formájúak.

Fészek virágzata júniustól egészen őszig szinte folyamatosan virít. Kellemes illatot árasztó virágai igencsak vonzóak a beporzást végző rovarok és pillangók számára. Igazi méhlegelőt varázsolhatunk kertünkbe, ezzel segítve a hasznos rovarok nélkülözhetetlen munkáját.

Szaporítása tőosztással mind tavasszal, mind ősszel eredményes lehet. Javasolt inkább a tavaszi időszakot választani, így van idejük a fiatal töveknek, hogy megerősödjenek. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy az egészséges, több éves növény gyöktörzsét több részre szedjük szét. Használjunk éles kést a procedúrához, majd ültessük a kiválasztott helyükre, s alaposan öntözzük meg.

Magról is könnyedén szaporíthatjuk. Az ősszel összegyűjtött magokat 1 hétre érdemes hűtőbe tenni, így megkapják azt a hideghatást, amire szükségük van. A vetést kora tavasszal és ősszel végezhetjük.

kasvirág gondozása

Kasvirág igényei, gondozása

A kasvirág csakis olyan helyeken érzi jól magát, ahol biztosított a zavartalan napfény, hiszen kimondottan napfénykedvelő növénnyel van dolgunk. Akár tűző napra is ültethető, de árnyékos vagy félárnyékos részekre semmiképp.

Talajok tekintetében nem kényes, de jó, ha tudjuk, hogy a tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajokban fejlődik a legjobban.

Válasszunk számára szélvédett, meleg kertrészeket. Kitűnően mutat szoliterként, de pompás évelőágyakat alakíthatunk ki. Sziklakertekbe, szegélynövényként telepítve üde színfoltot alkot akár más évelőkkel társítva.

Igénytelen növényként tartjuk számon, gondozása nem jelent nagy feladatot még a kezdők számára sem. Jól viseli az átmeneti szárazságot, de aszályosabb időben fokozottan figyeljünk a rendszeres öntözésre. Kártevőkkel, kórokozókkal szemben ellenálló, így kimondottan növényvédelmi feladatok sem várnak ránk a kasvirág gondozása során.

A virágzást meghosszabbíthatjuk, ha levágjuk az elnyílt virágfejeket.

 

Ha eddig még nem ismerte a kasvirágot, érdemes kipróbálnia, remek dísze lesz kertjének. Sok feladatot nem igényel gondozása, igényei nem összetettek. Biztosítson elegendő napfényt számára, s magával ragadó, színes virágokkal ajándékozza meg. Szaporítása sem bonyolult, így könnyedén tudja sokszorosítani, amennyiben szeretné. Kezdő kertészkedők ideális növénye is egyben.