blog

Japán díszcseresznye

2022.09.30 10:10
Japán díszcseresznye

Nincs olyan, akit ne varázsolna el a díszcseresznye magával ragadó, bámulatos szépségű virágzása. Gondozása jóval egyszerűbb, mint a hagyományos cseresznyéé, így a japán díszcseresznye kezdő kertbarátok számára is tökéletes választás.

Japán díszcseresznye legfőbb jellemzői

A díszcseresznyéknek megannyi kertészeti változata létezik, a mesésebbnél mesésebb típusok közül nem mindig könnyű választani. A jellemzően 7-10 méter magasságra megnövő, lombhullató díszfákat méretüknél fogva akár kisebb kertekbe is telepíthetjük. Egzotikus hangulatot teremnek bármilyen stílusú kertrészbe.

Ültethető szoliter növényként, de utcafrontra sorfaként telepítve igazán különleges látványban lehet részünk.

Elágazó hajtásrendszer jellemzi, melynek köszönhetően lapos, ernyőszerű lombkoronát nevel. Lombfakadás előtt hozza virágait, melyek a fa egészét beborítják.

A japán díszcseresznye környezeti igényei nem bonyolultak, a számára ideális körülmények biztosítása nem jelent nagy fejtörést. Kedveli a napos, meleg területeket, enyhe árnyékban még kielégítően tud fejlődni. Árnyékos részekre ne ültessük, mert lényegesen csökken a virágok száma.

Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, gyorsan melegedő talajokban érzi jól magát, fontos, hogy a föld tápanyagokban gazdag legyen.

Közepes vízigényűnek mondható, nyirkos talajon tud a legjobban fejlődni. Fiatal korában, virágzás ideje alatt, valamint a meleg, aszályosabb időszakokban rendszeres öntözést igényel.

japán díszcseresznye

Japán díszcseresznye gondozása

Gyümölcstermő rokonaival szemben kevésbé érzékeny, így jóval kevesebb ápolási, illetve növényvédelmi feladatokkal kell számolni gondozása során. Ennek ellenére bizonyos kártevők és betegségek esetenként megtámadhatják.

Kártevők közül a leveleket szívogató levéltetvek, takácsatkák, valamint lombrágó hernyók fordulhatnak elő. A gazdaboltokban, kertészekben kapható permetszerekkel tudjuk ezeket a problémákat hatékonyan kezelni.
Betegségek közül a levélfoltosodás, lisztharmat, monília támadhatja meg leggyakrabban. Ezek ellen a legcélravezetőbb megoldás a megelőzés, amit a tápanyagok rendszeres utánpótlásával, öntözéssel, s gondos ápolással tehetünk meg.

A díszcseresznye külön metszést ugyan nem igényel, de virágzás után a kiálló vagy sérült ágakat érdemes visszavágni.

 

Sokan azt gondolják, hogy a japán díszcseresznye páratlan szépsége miatt nehezen gondozható. Ha tudnák, hogy valójában nem igényel összetett, bonyolult feladatokat, minden bizonnyal többen választanák kertjükbe vagy utcafrontra. Környezeti igényeit biztosítsuk számára, ügyeljünk a fa általános egészségére, cserébe szemet gyönyörködtető virágzás részesei lehetünk.