blog

Indián banán

2022.09.29 09:49
Indián banán

Az indián banán (Asimina triloba) talán kevesebbek számára ismert, pedig egy nagyon különleges megjelenésű, könnyen nevelhető gyümölcstermő növényről van szó. Ám egyedisége ellenére nemcsak gyakorlott növénykedvelők számára ajánljuk!

Az indián banán jellemzői

Az annónacserjeként is ismert indián banán Észak-Amerika keleti területein őshonos növény. Eredeti élőhelyén többnyire vadon fordul elő. Hazánk éghajlati viszonyai lehető teszik termesztését, így bátran lehet házikertekbe telepíteni.

S, hogy milyen igényei vannak ennek az igencsak érdekes növénynek, az alábbiakban foglaljuk össze.

Talajigény

Talajokat tekintve a tápanyagban gazdag, mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, kissé savanyú kémhatású és nyirkos talajok ideálisak a számára. Amennyiben nem ilyen közeg áll rendelkezésre kertjében, speciális savanyú virágföld hozzáadásával tudja feljavítani. Érdemes alapos gondossággal eljárni, máskülönben fejlődése elmarad az elvárttól, a növény mondhatni vegetálni fog.

Fényigény

Az indián banán fényigényét az adott növény életkora határozza meg. A fiatal és frissen ültetett példányok még nagyon érzékenyek az erős, tűző napfényre. Az első két évben gondoskodni kell a megfelelő árnyékosláról. A már erős, idősebb tövek több fényt igényelnek. Ültessük napos, meleg, de szélvédett helyre, ugyanis a hosszú, lelógó levelek érzékenyen reagálnak az erős szelekre.

Vízigény

Ahogy az ideális talajnál említettük, a kiegyensúlyozott fejlődéshez nyirkos közeg biztosítása szükséges, földjét soha ne hagyjuk kiszáradni. Rendszeres öntözést igényel, különösen a vegetációs időszakban. A pangó vizet azonban nem tolerálja, a locsolás minőségére fordítsunk kellő figyelmet.

Tápanyagigény

Az indián banán kedveli a tápanyagokban gazdag közeget, így ajánlott évi két alkalommal magas káliumtartalmú műtrágyával támogatni fejlődését. Amennyiben nem szabad földben, hanem dézsában neveli, oldható nitrogén-, foszfor-, valamint kálium-tartalmú műtrágya egyenlő arányú kijuttatása javasolt. Mindezek mellett növekedési időszakban nyomelemek pótlását is ajánljuk.

Indián banán ültetése

A konténeres kiszerelésű csemeték már kellően megerősödtek, így tavasztól őszig szinte bármikor ültethetőek, a fagyos időszakokat kivéve.

Ültetés során fokozott figyelemmel járjunk el a gyökérzetet illetően, kerüljük el a sérüléseket. A telepítési hely kiválasztása után ássuk ki az ültető gödröt, amely kétszer olyan széles és mély legyen, mint az ültetendő konténer nagysága. A telepítés után gondosan locsolja be a növényt és gondoskodjon a folyamatos, kissé nyirkos közegről.

indián banán virágzata

Indián banán gondozása

Beporzás

Az indián banán virága nem képes az önbeporzásra - ezért saját magunk kell elvégeznünk, ami remek program, akár kisgyerekekkel is. A kifejlődő bibe csak igen rövid ideig fogékony a hím pollenekre. Ráadásul a termékenyüléshez egy másik, nem rokon fa beporzása szükséges.

Gyűjtsük össze az érett polleneket a barnás színű portokból és puha ecset segítségével juttassuk azokat a bibére. A beporzást akkor végezzük, amikor a bibe vége fényes, zöld színű és ragadós.

Betakarítás

A termések négy hét alatt érnek be, melyek augusztus hónap közepétől szedhetőek. Az érett gyümölcsök eltarthatósága igen rövid, könnyen romlásnak indulnak. Hűtőben azonban még hetekig sikerrel tudjuk tárolni. Az érett gyümölcsök színe kívül világoszöld, a gyümölcshús sárga színű, illatuk jellegzetes.

Metszés

Az indián banán kevés metszést igényel, ám a rendszeres metszés az új hajtásokra való ösztönzés szempontjából fontos. Metszés során távolítsuk el az elhalt és sérült növényi részeket, a kiálló ágakat.

Növényvédelem

Szerencsére kevés kártevője és kórokozója ismert. A fiatal példányokat a fecskefarkú lepke lárvája rághatja meg, de ez sem nagymértékben jellemző. A gyümölcsök vonzóak lehetnek rókák, mókusok számára.

 

Az indián banán nevelése könnyebb, mint gondolnánk! Környezeti és ápolási igényeinek megismerése, illetve betartása mellett finom termésnek örülhetünk. Megjelenésével különleges hangulatot varázsol kertünkbe, megéri ültetni.