blog

Kaukázusi medvetalp

2022.09.27 13:39
Kaukázusi medvetalp

A kaukázusi medvetalp a veszélyes növények közé tartozik, hiszen a növény érintése egyéntől függően erősebb, súlyosabb tüneteket eredményez. A cikkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.

A kaukázusi medvetalpról általában

A kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó évelő növény. Az ebbe a csoportba tartozó növények jellemzően tartalmaznak furokumarinokat, csakhogy a kaukázusi medvetalp jóval nagyobb mennyiségben. Ezeknek az anyagoknak közös jellemzője a rákkeltő tulajdonság, továbbá a bőrt erősen fényérzékennyé teszi. Napfény hatására a bőrfelszín kipirosodik, mely égő, viszkető érzéssel párosul és 16-48 órán belül égési sérülésekre hasonlító, sokszor igen nehezen gyógyuló hólyagos gyulladás alakul ki.

Megjelenése

A növény Közép-Ázsiában és a Kaukázus területein őshonos, ma már egész Európában megtalálható. 2-2,5 méter magasra megnövő, lágyszárú növény. Tágtűrésű faj, legideálisabb számára a nedves, árnyékos környezet. Méretéből adódóan a közelében lévő többi növényt elnyomja. Jellemzően irtások területein, utak mentén fordul elő.

Levelei összetettek, a levéllemez osztott, akár az 1-2 méter szélességet is elérhetik. Szára bordó foltokkal tarkított, mind szára, mind a levelek finoman szőrözöttek. Ernyős virágzata szintén nagyobb méretek ölt, elérheti a 80 cm-es nagyságot. A virágzatba apró, fehér színű virágok tömörülnek. Termése ősz folyamán érik be, mely lapos, ovális formájú, nagyjából 1 cm hosszúságú. Egy növény több ezer termést érlel be az ősz folyamán, a magok pedig legalább 10 évig csíraképesek maradnak.

kaukázusi medvetalp

Mit tehetünk, ha érintkeztünk a kaukázusi medvetalppal?

Habár erős, viszkető és égő érzés alakul ki a bőrfelszínen, nem javallott vakarni. Különösen ügyeljünk, hogy szemünket ne dörzsöljük, ugyanis átmeneti látászavart, sőt, súlyos esetben akár maradandó látásproblémát is okozhat.
A sérült bőrfelületet mielőbb mossuk le szappanos vízzel, majd kenjük be gyulladáscsökkentő krémmel vagy spray-vel. Óvjuk a bőrt a nap sugaraitól és azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz! A szakszerű orvosi ellátás a legjobb, amit tehetünk.

Hogyan kerülhetjük el a mérgezést?

Egyszerűen fogalmazva úgy kerülhetjük el, ha nem érintkezünk vele. Ehhez azonban a növény biztos felismerése szükséges. Ha kaukázusi medvetalppal találkozik, ne menjen a közelébe.

Amennyiben környezetében ilyen növény üti fel a fejét, csakis megfelelő védőfelszerelésben, zárt ruházatban, kesztyűben és védőszemüvegben kezdjen neki a növényzet irtásának. A védőruházat levételekor is fokozott figyelemmel legyen, ne érintkezzen a bőrével!

Ezután az összefoglaló után minden bizonnyal nagy ívben elkerülné a kaukázusi medvetalpat. Reméljük, nem kerül sor effajta találkozásra, azonban, ha mégis megtörtént a baj, a fentiek szerint, kellő óvatossággal járjon el és forduljon mielőbb orvoshoz.