blog

Illatos lonc szaporítása

2022.09.23 12:02
Illatos lonc szaporítása

Az illatos lonc (Lonicera fragrantissima) nevéhez hűen kellemes, finom illatú virágokat nevel. Virágai kora tavasszal nyílnak, gondozása nem bonyolult. Sokan szeretnék tudni, hogyan lesz sikeres az illatos lonc szaporítása, ehhez adunk segítséget a cikk további részében.

Amit az illatos loncról tudni érdemes

Mielőtt a konkrét szaporítási folyamatra rátérünk, nézzük meg, melyek a legfőbb jellemzői az illatos loncnak.

Az illatos lonc terebélyes növekedésű, 2-3 méter magasra megnövő, lombhullató díszcserje. Sűrű, íves hajtásrendszer jellemzi, jól társítható más típusú növényekkel. Szoliterként és nyíratlan állapotban sövényként is remekül nevelhető. Felhasználása több lehetőséget rejt magában, egyszerűen saját igényünk szerint nevelhetjük.

Hogy legszebb formáját tudja mutatni, ültessük laza szerkezetű, tápanyagokban gazdag és jó vízelvezető képességű talajba. Kedveli a napfényt, csak a kisebb, kúszó árnyékot viseli el. Közepes vízigényűnek mondható, a rendszeres, kiegyensúlyozott öntözést meghálálja. Igénytelen növény, mely jól alkalmazkodik a városi körülményekhez is.

A tél után igazi melegséget hoz a mindennapokba, hiszen virágzása már februárban megkezdődik. Virágai párban állnak, nagyjából 1 cm nagyságúak, krémfehér-halványsárga színben virítanak, erős, citromos illatot árasztanak. Tavasszal, elvirágzás után esedékes a metszése, mely során formailag is alakíthatjuk.

illatos lonc virága

Így szaporítható egyszerűen az illatos lonc

Szaporítása fás vagy félfás dugványozással egyszerűen kivitelezhető.

Félfás dugványozáshoz a legalkalmasabb a június és július hónapok, míg a fás dugványozásé a kora tavaszi időszak. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy az anyanövényről kiválasztunk és kissé ferdén levágunk egy azévi, erős és egészséges hajtást, a leveles elágazás felett.

A végleges dugvány ne legyen 10 cm-nél hosszabb. Vágjuk le egy éles kés vagy olló segítségével a hajtás alsó leveleit. Az előkészített dugványt helyezzük nedves, laza szerkezetű virágföldbe, körülbelül 2-3 cm mélyen. Tegyük meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre és várjuk a gyökeresedést.