blog

Futórózsa ültetése

2022.09.22 10:22
Futórózsa ültetése

A futórózsa páratlan illatával, sűrű virágzatával hívja fel magára a figyelmet. Házfalak, kerítés vagy lugas, tökéletes támaszai, biztos hátteret nyújtanak e gyönyörű növénynek. A cikkben abban szeretnénk segítséget adni, mikor és hogyan történjen a futórózsa ültetése.

Ha van egy-egy olyan zug kertjében, ami kevésbé tetszetős, bátran telepítse futórózsával. Gyors növekedésének köszönhetően hamar megszínesíti környezetét. Jól mutat előkertekben, más növényekkel kombinálva, rózsalugasra futtatva, arra figyeljen, hogy a növekedéshez legyen elegendő helye.

Mikor és hogyan ültessük a futórózsát?

Konténeres kiszerelésű futórózsák esetében az ültetéshez a fagyos időszak, valamint a forró nyári hetek kivételével az egész év ideális lehet. A gyökérzet kellően fejlett és erős ahhoz, hogy az ültetést gond nélkül átvészeljék.

A futórózsa ültetése hasonló a többi rózsafajéhoz. Telepítés előtt jelöljük ki számára a környezeti igényeinek megfelelő helyet.

Fénykedvelő növény, ezért olyan helyre ültessük, ahol naponta min. 5-6 órán keresztül éri napfény. Lehetőleg a reggeli órákban érje napfény, tűző nap hatására gyakrabban támadják meg különböző kártevők. Árnyékos részeken növekedése nem lesz intenzív, kevés virágot tud nevelni, sőt, teljesen el is maradhat a virágzás.

A kiegyensúlyozott fejlődéshez, a szemet gyönyörködtető virágzathoz a napfény mellett kiemelkedő fontosságú a talaj milyensége. Nem viseli jól a pangó vizet, így jó vízáteresztő képességű közegbe telepítsük. A tápanyagban gazdag, kissé savanyú talajt kedveli igazán. Érdemes savanyú virágföld, illetve komposzt hozzáadásával megtámogatni az egyenletes tápanyag-ellátást.

Rögtön a végleges helyére telepítsük, mert az átültetést nem viseli jól. Gondoskodjunk már fiatal korában a megfelelő támasztékról, így sokkal esztétikusabb lesz megjelenése, továbbá saját dolgunkat is megkönnyítjük. Egyszerűbb lesz a gondozási, ápolási feladatokat ellátnunk.

rózsaszín futórózsa


Ültetés menete

  • A konténerben alaposan öntözzük be rózsánkat, majd ássuk ki az ültetési gödröt.

  • Amennyiben házfal, pergola, kerítés mellé ültetjük, 50-60 cm távolságot tartsunk. A rózsatövek ideális tőtávolsága 1,5-2 m.

  • A gödör mérete haladja meg a konténer nagyságát.

  • Amennyiben szükséges, javítsuk a talajt a már előbb említett savanyú virágföld, komposzt használatával.

  • Helyezzük a rózsát a gödörbe óvatosa úgy, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. Figyeljünk, hogy a rózsatő egyenesen álljon.

  • Töltsük vissza földdel a kiásott gödröt, közben folyamatosan tömörítsünk.

  • Az ültetés utolsó mozzanataként alaposan locsoljuk be növényünket. A rózsatő körül érdemes tányért kialakítani, ezzel elősegítve a hatékonyabb öntözést.

A futórózsának számtalan fajtája létezik, melyek eltérnek a virágzat nagyságában, színében, illatuk intenzitásában. Az egyes változatok egymással jól kombinálhatóak, így igazán színpompás, rózsával díszített kertek, udvarok alakíthatóak ki. Bármilyet is ültessen, a látvány és az illat rabul ejti!