blog

Húsos som gondozása

2022.09.21 17:17
Húsos som gondozása

A húsos som a tavasz egyik hírnökeként is ismert cserje, mely remekül illik kisgyermekes kertekbe. Az első fagyokig szép formáját mutatja, tavasszal hamar szirmokat bontogat. A húsos som gondozása roppant egyszerű, összefoglaljuk, milyen környezeti és ápolási igényei vannak.

Húsos som legfontosabb jellemzői

A húsos som (Cornus mas) egész Európában, így hazánkban is gyakori cserjeféle. Igazán ellenálló, nem igényel túl sok törődést, jól viseli a városi körülményeket - bátran ültessük olyan kertrészekre, ahol más növény nem marad meg.

Kifejlett állapotában 3-7 méter magasságot elérő lombhullató cserje, melyet hosszú élettartam jellemez. Olyan helyre telepítsük, ahol nincs útjában más növényeknek, esetleg házfalaknak. Jellemzően fiatalabb korban lassabban, az idősebb példányok gyorsabban bokrosodnak.

A régi kertek egyik meghatározó növénye volt, amelyet ízletes, magas C-vitamin tartalmú termése miatt előszeretettel termesztettek. Húsa igen kemény, emiatt nyers fogyasztás helyett inkább lekvárt, szörpöt készítettek belőle.

Szeptember közepétől érnek be termései, melyeket a szedés után 8-10 napig lehet tárolni, ez idő alatt érdemes felhasználni.

Igényei

Fénykedvelő növény, napos, világos helyre ajánlott ültetni. Árnyékos környezetben a termésnevelés elmarad.

Talajokkal szemben nem támaszt különösebb igényeket, de a laza szerkezetű, átlagos vagy meszes talajokban fejlődik a legjobban.

Szárazságtűrő növénynek mondható, vízigénye közepes. Éppen ezért a talaj mindenképp jó vízáteresztő képességű legyen.

húsos som virága

Húsos som metszése

A metszés késő télen vagy kora tavasszal esedékes. A som fejlődése szempontjából a tavaszi mondható optimálisnak, mert így hosszabb ideje van a növénynek szép fekete vesszőket nevelni.

Metszés során a föld felszínéig vágjuk vissza az ágakat. Ezzel új hajtások nevelésére ösztönözzük, s rengeteg vessző fog kihajtani - ezekből fognak kifejlődni a következő téli időszakra a vesszők.

Az évi metszés nemcsak ápolási, illetve formai funkciót tölt be, ugyanis metszés hiányában az egyes vesszők elveszítik erőteljes növekedési hajlamukat.

Amennyiben csak szabályozni szeretné a som növekedését, elegendő, ha az évi metszés alkalmával az öreg vesszők egynegyedét távolítja el.

 

Ha olyan cserjét keres, mely kis munkával meghatározó színt visz kertjébe, s még termését is tudja hasznosítani, a húsos somban nem fog csalódni.