blog

Goji bogyó termesztése

2022.09.20 14:14
Goji bogyó termesztése

Az ördögcérna, más néven goji bogyó (Lycium) jótékony hatásairól világszinten ismert és kedvelt. Népszerűsége az elmúlt években tovább nőtt, egyre többen keresik a boltok polcain. Tudta, hogy saját kertjében is eredményes lehet a goji bogyó termesztése?

Többféle típusát ismerjük, ezek közül a közönséges ördögcérna hazánkban is megtalálható. Emellett jellemzően a kínai ördögcérnát találhatjuk meg a kertészeti árudák kínálatában. Környezeti igényeik hasonlóak, ültetés előtt elengedhetetlen ezek pontos megismerése. A továbbiakban ehhez adunk részletes segítséget.

A goji bogyónak bár nincsenek különleges igényei, a sikeres termesztés csak úgy valósulhat meg, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen környezeti feltételek között érzi jól magát.



Goji bogyó legfontosabb jellemzői

  • Napfényes, kimondottan meleg fekvésű helyeken tud igazán fejlődni. Fényigénye magas, semmiképp ne ültessük árnyékos kertrészekre, kellő fény hiányában elmaradhat a virágzás, ezáltal a termés is.

  • Jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, enyhén meszes talaj ideális az ördögcérna számára. Vízigénye kicsi, a túlöntözést nem viseli jól, erre fokozottan figyeljünk.

  • Tápanyagigénye közepesnek mondható, így csak akkor szükséges trágyázni, ha kertjének talaja kimondottan szegény tápanyagok tekintetében.

  • Az ördögcérnára a gyors növekedés jellemző, ezért már a fiatal tövek esetében gondoskodjunk megfelelő támrendszerről. A főszárakat kössük a karóhoz, a növekedés ütemében igazítsuk, ha szükséges.

  • A fagyokat jól viseli, hazánk teleit különösebb gond nélkül képes átvészelni.

  • Szaporítani dugványozással és magvetéssel lehet. Gyökérsarjakról is könnyen szaporodik, ezeket a vesszőket cserépben teleltessük át, majd tavasz végén, nyár elején ültessük ki szabadföldbe.

goji bogyó termesztése

Metszés

A gyors növekedés miatt a rendszeres metszés nemcsak ritkító és formáló funkciót tölt be, de szerepet játszik a termésmennyiség kialakításában is. A megfelelően ápolt növényt kevésbé támadják meg különböző kártevők, valamint betegségek. A második évtől kezdődően tavasz kezdetén, még mielőtt a bokor hajtásnak indul, vagy ősszel, a lombhullatást követően végezzük el a ritkító, fiatalító metszést. Ennek során a sűrű vesszők kétharmadát vágjuk vissza.

Goji bogyó szüretelése

Egészen nyár végéig ontja virágait, majd folyamatosan hozza terméseit. Július elejétől érnek be a gyümölcsök, amelyek élénkpiros színűek, s fényesen csillognak. A szedés időzítése meghatározó jelentőséggel bír, két héten belül be kell szüretelni a beért termést. Ha sokáig várunk, a gyümölcsök fonnyadásnak, rothadásnak indulnak.

 

Amennyiben biztosítja a kellő napfényt, a laza, meszes, jó vízelvezető képességű talajt, továbbá a megfelelő támasztékot és a rendszeres metszést a goji bogyó számára, egészséges, szép termésre számíthat. Gyümölcsét fogyaszthatjuk nyersen és szárítva, teaként, de akár kompótot, vagy egyéb desszertet is készíthetünk belőle.