blog

Fokhagyma ültetése

2022.09.19 15:05
Fokhagyma ültetése

A fokhagyma az egyik legnépszerűbb és legfontosabb fűszernövények közé tartozik. Nemcsak hazánk, hanem a világ minden táján termelik és sokoldalúan fogyasztják. Jótékony hatásai miatt a gasztronómián kívül különböző megbetegedések kiegészítő kezeléseként is alkalmazzák. Ha ön is szeretne belevágni termesztésébe, nézze meg, hogyan és mikor történjen a fokhagyma ültetése!

Néhány szó a fokhagymáról

A fokhagyma (Allium sativum) a hagymafélék családjába tartozó növény, melyet hazánkban jellemzően nem magról vetünk, hanem dughagymák segítségével duggatjuk. Megannyi típusa ismert, az egyes változatoknak más és más lehet a környezeti igénye. A fokhagyma nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem, gondoljunk csak bele, mennyi étel válik ízletesebbé egy-egy gerezd hozzáadásával. Az igazi ínyencek változatos kulináris fogásokat készíthetnek, de egy megfázás során is az elsők között vesszük elő a kamrából. Bármelyik típust is válassza, minden bizonnyal kreatívan fel tudja használni.

Igénytelen növénynek mondható, jól viseli a nyári és téli évszakok akár szélsőséges időjárását is. Egyszerűen termeszthető, jól fejlődik árnyékosabb területeken, így bátran ültethetjük fák, valamint magasabb növésű növények közé. A fokhagyma-termesztést kezdő és gyakorlott kertbarátok számára egyaránt ajánljuk. Nem jelent gondot, ha nem áll rendelkezésre nagyobb földterület, kisebb magaságyásokban ugyanolyan sikerrel nevelhető.

Átlagos kerti föld megfelelő a fokhagyma számára, de vegyük figyelembe, hogy a legjobban humuszos, agyagos közegben tud fejlődni.

Alapvetően megkülönböztetünk tavaszi és őszi fokhagyma típusokat, amelyek nevükben hordozzák az ültetés időpontját, vagyis időszakát. Ezeket feltétlenül tartsuk be, különben a termés, illetve annak minősége nem lesz kielégítő.

fokhagyma ültetése

A fokhagyma szakszerű ültetése

A megvásárolt fokhagymákat az ültetésig száraz, hűvös helyen tároljuk. Nedvesség hatásárára a gerezdek könnyen rothadásnak, penészedésnek indulhatnak.

Jelöljük ki a fokhagyma környezeti igényeihez igazodó ültetés helyét, majd alaposan készítsük elő a talajt. Ültetés előtt 1-2 héttel alaposan lazítsuk fel, forgassuk át a földet, majd kellő tömörödés után kezdődhet a dugványozás.

A duggatáshoz válasszuk ki az egészséges és ép gerezdeket. Helyezzük őket a talajba 3-6 cm mélyen, egymástól körülbelül 10 cm távolságra, az ideális sortávolság 30 cm. Így az egyes tövek zavartalanul tudnak növekedni.

Ültetés után alaposan locsoljuk be, felszedésig mérsékelten öntözzük és gondoskodjunk a rendszeres gyomtalanításról.


Tavaszi fokhagyma ültetése

A tavaszi fokhagyma ültetési ideje kora tavasszal, február végén, március elején esedékes.

Őszi fokhagyma ültetése

Az őszi fokhagymát szeptember közepe és október vége között ajánlott ültetni. Duggatás előtt érdemes a hagymákat egyben, 1-2 hétig a hűtőszekrényben tárolni, majd az ültetés napján gerezdeire szedni.

 

A fokhagyma ültetése nem bonyolult, akár gyerekeket is bevonhatunk ebbe a kerti munkába. Gyomláláson és öntözésen kívül nem támaszt különösebb gondozási feladatokat, így kevés munkával is sikeres termést tudhat magáénak.