blog

Babérsom gondozása

2022.09.16 12:12
Babérsom gondozása

Nem tudja milyen növényt ültessen a kert árnyékos részeire? Ez a cikk segítségére lesz, a babérsom ugyanis kifejezetten félárnyékos környezetben érzi jól magát. A babérsom gondozása nem igényel összetett feladatokat, tökéletes sövényként ültetve.

Babérsom általános jellemzői

A japán babérsom (Aucuba japonica) Japán déli területein őshonos örökzöld növény. Jellegzetes leveleivel az év minden évszakában díszít, így a hideg téli hónapokban is esztétikus látványt kölcsönöz környezetének.

Lassan növekvő, 2-3 méter magasságot elérő cserje, mely 1,5-2 méter széles bokorrá képes fejlődni. Dézsában nevelve, szoliter növényként és sövényként ültetve egyaránt megállja a helyét.

A babérsom vesszői zöld színűek, jellemzően vastagok. Levelei ovális, hosszúkás formájúak, felületük fényes. Meghatározó díszítő értékét a levelek zöld alapon sárgás mintázata adja. Érdekesség, hogy a növényzet belsejében található levelek szinte teljesen zöldek, a kívül lévőkön jelennek meg a különleges sárga minták. Apró, lila virágai nem feltűnőek. Ősz végén, tél elején érnek be feltűnő, piros színű termései.

Fontos tudni, hogy a növény valamennyi része mérgező, így kisgyerekesek és kisállattartók körültekintően járjanak el a telepítés helyét illetően.

Mit igényel a babérsom gondozása

A babérsom félárnyékos helyen tud kiegyensúlyozottan fejlődni, így bátran ültesse fák vagy házfalak árnyékába. Érdemes szem előtt tartani, hogy napfényes közegben a levelek halványulni kezdenek, így elveszíti egyedülálló megjelenését.

Tápanyagban gazdag talajban tud igazán növekedni, így már az ültetésnél tegyünk az ültetőgödörbe érett komposztot vagy trágyát. A tápdús közeget folyamatosan biztosítsuk számára az egyenletes, kiegyensúlyozott növekedéshez. Ültetéshez inkább a tavaszi időszakot válasszuk, téli ültetésnél a fagyok gyengíthetik a növényt.

Vízigénye magasnak mondható, fontos, hogy talaja folyamatosan nedves legyen. A nyári nagy melegben fokozottan figyeljünk az alapos, rendszeres öntözésre, ellenkező esetben könnyen károsulhat.

babérsom metszése

Babérsom teleltetése

A fiatal példányok érzékenyen reagálhatnak a fagyokra, ezért a töveket ajánlott takarással védeni. A dézsában, cserépben nevelt cserjéket hagyhatjuk a szabadban, jutazsákkal betakarva. Másik lehetőség a világos, hűvös és fagymentes helyiségben való teleltetés.


Babérsom metszése

A babérsom jól tűri a metszést, de vegyük figyelembe lassú növekedését, így csak akkor végezzük el ezt a gondozási feladatot, ha valójában szükséges. A kisebb levelű cserjék még könnyedén formálhatóak, azonban nagy levelek esetében a későbbiek folyamán kevesebb levelet fejleszt, a levélszélek megbarnulhatnak.

A metszést márciusra időzítsük, ha a takaros bokorformát szeretnénk megőrizni. Ekkor kell eltávolítani a sérült, elhalt növényi részeket.

 

Láthatjuk, a babérsom egy igazán könnyedén nevelhető, nem sok gondozási feladatot igénylő, de annál impozánsabb örökzöld cserje. Plusz előnye, hogy azokat a félárnyékos helyeket kedveli, ahol alapesetben más növény nem érzi jól magát.