blog

Aranyeső ültetése

2022.09.15 09:59
Aranyeső ültetése

Kecses, arany színekben pompázó, lecsüngő fürtű virágok - ki ne ismerné a felálló ágú aranyesőt? Ha érdekli az aranyeső ültetése és legfontosabb jellemzői, olvassa tovább a cikket.

Amit az aranyesőről tudni érdemes

Sokan tévesen nevezik aranyesőnek az aranyfát vagy aranycserjét. Az aranycserje (Forsythia) 2-3 méter magasságot elérő, aranysárga díszcserje. Ezzel szemben az aranyeső (Laburnum) kifejlett állapotában akár a 4-8 méter magasságot is elérheti.

Az aranyeső lombhullató, évelő, pillangó virágú cserje vagy fa, mely Európa déli területein őshonos. Jól viseli a téli időjárás viszontagságait, hazánk éghajlati viszonyain teljesen fagytűrőnek mondható. Jó, ha tudjuk, hogy a növény minden része mérgező, magja különösen! Ezen tulajdonsága miatt kisgyermekes családok, illetve kisállattartók gondosan válasszák meg a telepítés helyét.

Kérge jellemzően sima, zöldesbarna színű. Ágai kezdetben felállóak, idősebb korukban gyakran lehajlanak. Késő tavasszal, április-május hónapokban virágzik. Különleges fürtös virágzata aranysárga színű pillangó virágzat, melyek kellemes, édeskés illatot árasztanak. Virágai nemcsak illatosak, de igazán feltűnőek is, 15-18 mm szélesek és 10-20 cm nagyságúak.

Ellenálló növény, de lisztharmat, levéltetvek és takácsatkák megtámadhatják. Ellenük a megfelelő növényvédő szerekkel hatékonyan tudunk védekezni.

aranyeső virágzata

Hová ültessük az aranyesőt?

A telepítésnél kiemelkedő fontosságú a növény számára ideális hely kiválasztása. Ehhez pontosan ismernünk kell az aranyeső igényeit - de ne ijedjen meg, ezeket könnyedén tudja biztosítani számára. 

Az aranyeső az átlagos, tápanyagban gazdag kerti talajokot, kissé meszes közeget kedveli igazán. Legyen jó vízáteresztő képességű. Ültetés előtt készítsük elő alaposan a telepítés helyét, lazítsuk fel a talajt, s pótoljuk a tápanyagokat.

Félárnyékban is jól fejlődik, de a napos, világos, meleg helyen érzi igazán jól magát.

Ültetés utáni néhány évben rendszeres, kiegyensúlyozott öntözést igényel, az idősebb példányok jobban tűrik a száraz körülményeket, de locsolásukról ekkor se feledkezzünk meg.

A szabadgyökerű aranyeső tavasszal és ősszel egyaránt ültethető, míg a konténeres változatok szinte egész évben, a fagyos időszak kivételével. Az ültetési mélység kb. 80x80x80 cm. Amennyiben több tövet szeretnénk ültetni, az ideális tőtávolság 1-3 m.