blog

Bambusz ültetése

2022.09.14 10:49
Bambusz ültetése

Ha keleties hangulatot varázsolna kertjébe, a bambuszban nem fog csalódni. Szoliter növényként szabadföldbe, vagy dézsába ültetve könnyedén nevelhető. De sövényként is remekül funkcionál. Ideális körülmények között gyorsan fejlődik, ehhez azonban jó tudni, hová és hogyan történjen a bambusz ültetése.

Bambuszról röviden

Mielőtt rátérünk a bambusz ültetésének legfontosabb tényezőire, érdemes néhány szót ejteni magáról a növényről, annak főbb jellemzőiről.

A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartozó egyszikű, örökzöld növények. Ezen tulajdonsága miatt sokan kedvelik és szeretik, hiszen az év valamennyi évszakában meghatározó eleme lesz bármelyik kertnek, udvarnak. Rendkívül változatos módokon felhasználható, így Kelet- és Dél-Ázsia területein ezek a kecses növények dísz- és haszonnövényként egyaránt kedveltek. Különböző használati tárgyak, papíralapanyagok, élelmiszerek, hangszerek alapanyagaként szolgálnak. Számos fajtája létezik, a szár színe egymástól eltérő lehet.

Növekedésük gyors és intenzív, a kifejlett magasságuk elérheti akár a 20 métert, de a legtöbb faj 3 és 10 méter közötti. A szár vastagsága átlagos 2-5 cm.

Így történjen a bambusz ültetése

Telepítés előtt jól gondoljuk át, hol tud ez a magával ragadó növény zavartalanul növekedni, terebélyesedni. Legszebb formáját kellően tágas környezetben tudja megmutatni, ahol semmi nem állja útját, s nem zavarja a közelében lévő egyéb virágokat, növényeket vagy épületeket.

A legjobb választás fagy- és szélvédett terület kijelölése a bambusz számára. Az egyes típusok eltérő környezeti igényűek lehetnek, így mindig alaposan tájékozódjunk az adott fajtára jellemző gondozási sajátosságokról. Ezek alapján más fény-, víz-, talaj-, valamint tápanyag- és páraigénnyel rendelkeznek. Fagyállósságuk ugyancsak különböző lehet, ne vegyük félvállról a kiválasztott bambuszfaj megismerését.

Habár rengeteg fajta áll rendelkezésre a kertészetek kínálatában, általánosságban elmondható, hogy a bambuszok tápanyagban gazdag, semleges kémhatású talajban érzik jól magukat.

bambusz ültetése

Amennyiben sikerült tanulmányozni a kiszemelt növényt, valamint kijelöltük a telepítés helyét, nincs más hátra, mint maga az ültetés.

  • Ássuk ki az ültetőgödröt, melynek nagysága kétszer olyan széles és mély legyen, mint az ültetendő bambusztő mérete.
  • A gödör aljába helyezzünk körülbelül 10-15 cm magasságban szervestrágyát, majd borítsuk be nagyjából 10 cm földréteggel.
  • Ezután óvatosan vegyük ki növényünket a konténerből, úgy, hogy a földlabda ne sérüljön, majd helyezzük a gödörbe. Figyeljünk, hogy a bambusztő középre kerüljön és egyenesen álljon.
  • Fontos, hogy a földlabda kicsivel mélyebbre kerüljön, mint a talajszint.
  • Végül töltsük fel földdel a növény körüli részt, tömörítsük a talajt, majd alaposan öntözzük meg bambuszunkat.
  • Érdemes a növény körül tányérszerű mélyedést kialakítani, ezzel elősegítve a hatékonyabb öntözést, a víz megtartását.

Mikor ültessük?

A konténeres kiszerelésű bambuszokat az év szinte bármely szakában telepíthetjük, természetesen csakis fagymentes időszakban.