blog

Gránátalma metszése

2022.09.13 11:21
Gránátalma metszése

A gránátalma megannyi pozitív tulajdonságának és jellegzetes ízének köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Tudta, hogy saját kertjében is nevelheti? Abban szeretnénk segítséget adni, hogyan történjen a gránátalma metszése.

Gránátalma jellemzői

Mielőtt az egyik legfőbb ápolási feladatot leírnánk, nézzük meg, melyek azok a jellemzők, amelyeket érdemes tudni a gránátalmával kapcsolatban.

A gránátalma (Punica granatum) egy 3-6 méter magasságot és körülbelül 2-2,5 méter szélességet elérő lombhullató bokros cserje vagy kis fa. Tökéletes dísznövény, ültetheti szoliter növényként - remek dísze lesz kertjének. Sőt, nyírott állapotában sövényként is nevelhető, így igazán látványos térelválasztót alakíthat ki.

Levelei ovális alakúak, fényesek, tölcséres virágai júniusban nyílnak a hajtásokon. Kedves virágzata a rózsaszíntől egészen a narancsos-vörös árnyalatokban viríthat, magára vonva valamennyi kertbarát tekintetét.

Nevelése szabadföldben és konténerben egyaránt sikeres lehet, így azoknak sem kell lemondani erről a sokoldalú növényről, akik nem rendelkeznek kerttel vagy szabad területtel a telepítéshez.

Talajok tekintetében nem érzékeny, de tartsuk szem előtt, hogy a laza szerkezetű, humuszos közegben fejlődik a legszebben. Széltől védett, napsütéses helyre telepítsük, mely a téli időjárás szempontjából ugyancsak fontos. Ültetéskor támogassuk meg a növény fejlődését érett komposzttal vagy trágyával, higgye el, meg fogja hálálni a gondoskodást.

Ellenálló növény, kevés betegség vagy kártevő támadja meg, de ehhez elengedhetetlen a rendszeres ápolás.

Hazánk teleit kimondottan jól viseli, azonban a növényt első 2-3 évében takarással kell védeni.

gránátalma fa

Hogyan és mikor esedékes a gránátalma metszése?

A gránátalma gondozása nem jár sok feladattal, azonban a tavaszi ritkító metszés igen lényeges teendő. Az ültetést követő télen a gránátalma bokor ágait erőteljesen vágjuk vissza. Az azt követő években a tavaszi időszakban elég csupán enyhén visszametszeni az ágakat. Minderre azért van szükség, hogy hajtásnevelésre ösztönözzük növényünket, ugyanis gyümölcs csak ott tud fejlődni, ahol hajtás is növekszik. A növény harmadik évétől elegendő csupán ritkítani az ágakat.

Ritkító metszés során távolítsuk el a kiálló hajtásokat, tegyük szellősebbé a zsúfolt ágakat, vágjuk le az elhalt és sérült növényi részeket.

A gránátalma metszése nem bonyolult kertészeti feladat, egyszerűen kivitelezhető, kezdő kertészkedőknek is bátran ajánljuk. A hajtások, ezáltal a gyümölcsök nevelése szempontjából a növény első éveiben kiemelkedő jelentőséggel bír, így nem érdemes kihagyni vagy félvállról venni. Ügyeljen, hogy a metszés mindig tiszta, fertőtlenített és éles eszközzel történjen.