blog

Augusztusi kerti munkák

2022.08.30 16:06
Augusztusi kerti munkák

Habár napjainkban a nyári meleg, a napsütéses hétköznapok tovább tartanak, mint ahogyan azt megszoktuk, kétségkívül a csodás augusztus a nyár utolsó hónapja. Az őszt megelőző időszak, amikor még van alkalmunk vetni és ültetni, de élvezzük az egész éves munkánk gyümölcsét. Ugyanakkor javában folyik a szüretelés, s növényeink, kertünk felkészítése az évszakváltásra. Összefoglaljuk azokat az augusztusi kerti munkákat, amelyeket el kell végezni ahhoz, hogy a következő évben is szép és gazdag kertet tudjuk létrehozni.

Legfontosabb feladatok a kertben augusztus hónapban

Betakarítás

 • Magok gyűjtése a következő szezonra. Számos növény, fák, bokrok, sziklakerti növények, évelők magját lehet augusztusban begyűjteni, ezzel együtt meg lehet tervezni a következő évi ágyásokat.

 • A szilva, az őszibarack, több körtefaj fő érési ideje augusztus. A szilvát szárral együtt érdemes szüretelni, mivel nem utóérő gyümölcs. Szüretelhető a Csabagyöngye, amelyet kiskertekben jellemzően csemegeszőlőként fogyasztunk.

 • Fajtától függően szedhető burgonya és a póréhagyma.

 • A hónap első felében a gyöngyhagyma, augusztus-szeptember hónapokban a vöröshagyma.

 • Augusztustól érik a padlizsán, de folyamatosan terem a cukkini, a patisszon, a különböző tökfélék, valamint a paradicsom, a paprika, a brokkoli.

 • A fűszer- és gyógynövények folyamatosan szedhetőek, s száríthatóak későbbi felhasználásra.


Vetés, másodvetés

Számos zöldség vethető augusztusban:

 • március és augusztus között a rukkola
 • augusztus második felében az áttelelő vöröshagyma
 • augusztustól október elejéig az áttelelő fejes saláta
 • szeptember végéig az áttelelő spenót
 • augusztus végétől szeptember közepéig a hónapos retek
 • vetésre alkalmas ebben a hónapban a kelbimbó, a metélőhagyma, a kapor, a borsó és a bab


Metszés

 • Augusztus közepe és szeptember közepe között ajánlott az őszibarackfák metszése, a tavaszihoz hasonlóan.

 • A szőlőtőkékről távolítsuk el azokat a leveleket, amelyek beárnyékolják a még érésben lévő fürtöket. A főhajtásokat, valamint a 4-6 levéllel rendelkező oldalhajtásokat, továbbá a támrendszeren túlnyúló hajtásokat vágjuk vissza. Az esetlegesen beteg, elszáradt vagy rothadásnak indult növényi részeket szintén távolítsuk el, ezzel hatékonyan védekezhetünk különböző betegségek kialakulásával szemben.

 • A lilaakácot óvatosan, a leágazástól 20 cm-re vágjuk vissza.

 • Ne feledkezzünk meg a levendulák és a rozmaring szakszerű visszametszéséről sem.

dugványok

Növényvédelem

A száraz, elhervadt virágok és növényi részek eltávolítása igen fontos feladat. Egyrészt több betegség kialakulását meg tudjuk előzni, másrészről pedig új hajtások nevelésére, másodvirágzásra tudjuk növényeinket ösztönözni.

Fontos, hogy a fák, gyümölcsfák, bokrok alól távolítsuk el a lehullott leveleket, terméseket. Ezzel védhetjük a fák és a még érő gyümölcsök egészségét.

Kártevők, kórokozók ellen is védekezni kell. A vándorpoloskák, a csigák, meztelen csigák óriási károkat tudnak okozni.

 

Öntözés

A tartósan magas hőmérsékletben még nagyobb szerepet kap a rendszeres, egyenletes vízutánpótlás. Az öntözést lehetőség szerint időzítsük a kora reggeli órákra, így még a hűvös talajba tudjuk a vizet juttatni. Használjunk mulcsot, ami segít a nedvesség megőrzésében, a talaj később fog kiszáradni.

 

Gyomtalanítás

A gyomnövények a kánikulában is könnyedén növekednek, melyek elnyomhatják a veteményesben, virágágyásokban élő növényeinket. Rendszeresen gazoljunk, mielőtt nagyon elszaporodnának.

 

Gyep gondozása

Augusztus-szeptember hónapokban ajánlott gyeplazítást eszközölni, szükség szerint talajfertőtlenítést végezni.

 

Szaporítás

Remek alkalom a már elvirágzott évelő virágok tőosztására, szaporítására, zöld- és félfás dugványozásra. Megfelelő körülmények között, rendszeres öntözés mellett ezek a növények még a tél beállta előtt kellően begyökeresednek. Ebben a hónapban szaporítható például: babérmeggy, kecskerágó, fagyal, rozmaring, aranyvessző, rózsa, muskátli.