blog

Japán juhar

2022.08.30 14:14
Japán juhar

A japán juhar hazánkban az egyik legkedveltebb díszfák közé tartozik. Gondozása igényel némi odafigyelést, de ezek egyszerű, könnyen megvalósítható feladatok – csodás megjelenésével hálálja meg a gondoskodást.

Az ujjas vagy legyezőlevelű juhar hazánkban japán juhar (Acer palmatum) néven ismert, jellegzetes őszi lombkoronával rendelkező lombhullató díszfa. Japán, Korea, Kína területein őshonos növény, amelynek többféle fajtája létezik. Az egyes típusok a levelek formájában, nagyságában és színében különböznek egymástól.

Népszerűségének egyik fő oka magas díszítő értéke. Vékony ágrendszerű faként azonnal felhívja magára a figyelmet, mely hatás csak fokozódik, amikor a hideg időjárás érkezésével a levelek vörös, vörösesbarna, napsárga színűvé válnak - páratlan, ragyogó látványt hoznak az őszi évszakba.

Mélyen szeldelt, karéjos levelei típustól függően zöld, sárga vagy sötétlila színűek lehetnek. Lassú növekedés jellemzi, végleges magassága akár a 3-4 métert is elérheti, de ehhez évtizedekre van szükség. A legtöbb fajtára a szabálytalan vagy kerekded formájú lombkorona jellemző, remekül nevelhető alacsony törzsű kis faként vagy bokorként. Ugyanakkor mérete lehető teszi, hogy bonsai faként neveljük. Bár megjelenése valóban meghatározó látványt nyújt, nemcsak ázsiai stílusú, hanem modern kialakítású kertekbe, előkertekbe is remekül illeszthető. Sőt, alkalmas a dézsás nevelésre.

A japán juhar igényel némi odafigyelést, gyönyörű formáját a megfelelő körülmények biztosítása és rendszeres gondozás mellett tudja megmutatni. Hogy mindez ne okozzon gondot az Ön számára, leírjuk, milyen igényei, ápolási feladatai vannak.

japán juhar

A japán juhar igényei, gondozása

Az egyik legfontosabb, hogy ültetése során kerüljük a meszes talajokat. A savas kémhatású, homokos vagy agyagos talajok ideálisek a számára. Fontos, hogy a föld laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű legyen.

Közepes fényigényűnek mondható, legjobb, ha félárnyékos, védett helyre telepítjük, a tűző nap ugyanis könnyen megégeti a leveleket. Párás, nedves környezetben fejlődik a legjobban, így elengedhetetlen a rendszeres és kiegyensúlyozott öntözés, s jó, ha párásítunk a fa közvetlen környezetében. Meleg, aszályos hetekben fokozottan ügyeljünk a páratartalomra és öntözzük gyakrabban.

Metszése

A japán juharok nem igényelnek különösebb metszést, csupán a sérült vagy az esetlegesen zavaró, kiálló ágakat kell eltávolítani a szebb forma érdekében. Tél elmúltával érdemes erre a formai, alakító metszésre sort keríteni. Óvatosan, minimális mértékben metsszük, a drasztikus visszavágás megviseli a növényt. Lassabb növekedése miatt sem ajánlott a túlzott metszése.

Növényvédelme

Szerencsére nem kell sok betegséggel, kártevővel számolni a japán juharok esetében. Lisztharmat támadhatja meg, mely ellen a megfelelő vegyszer alkalmazásával tudunk eredményesen védekezni.

Teleltetése

A hidegebb téli időjárásra érzékenyen reagálhatnak az idősebb egyedek is, így még a fagyok beállta előtt tegyük meg a megfelelő óvintézkedést. Ez mindössze annyit jelent, hogy takarjuk be a töveket erre alkalmas anyaggal, például gallyak, szalma, fenyőkéreg.