blog

Kínai selyemmirtusz

2022.08.29 14:40
Kínai selyemmirtusz

Az elmúlt néhány év egyre népszerűbb növénye a kínai selyemmirtusz. Kezdő kertbarátok számára is ajánljuk, hiszen rendkívül egyszerűen nevelhető kis fáról van szó. Különböző színekben pompázó, dús virágzatában egész nyáron át gyönyörködhet.

Kínai selyemmirtusz rövid bemutatása

A kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) Kelet-Ázsiában őshonos lombhullató cserje, mely először Amerikát hódította meg. Eredeti élőhelyein átlagosan 5-7 méter magasságra nő meg, hazánk éghajlati viszonyain jellemzően 1-2 méter magasak a kifejlett példányok. Kompakt méretei miatt kisebb vagy szűkebb kertek, előkertek, teraszok, balkonok tökéletes dísznövénye lehet. Jól mutat szoliter növényként, de csoportosan telepítve is. Több fajtája létezik, a kisebbek talajtakaró növényként is nevelhetőek, míg a nagyobb változatok bokrokká, kisebb fákká formálhatóak, metszés nélkül sövényként is funkcionálnak. Valóban egy sokoldalúan felhasználható, egzotikus megjelenést biztosító növényről van szó!

Ágai lágyan hajlanak, tojásdad formájú levelei átellenesen állnak, melyek ősszel csodás vörös színben pompáznak. Buga virágzata rendkívül meghatározó, a különböző fajták között ma már a fehértől a rózsaszínen át, a piros és bordó színig mindenféle színárnyalatot találunk. Virágai krepp papírra emlékeztető szirmokból állnak - innen kapta a nevét.

Nemcsak virágai egyedeik, de a virágzás hossza is. A nyári meleg időszakban hónapokra beborítják a kis fát, pont akkor, amikor a legtöbb növény nem virágzik. Optimális körülmények között júliustól egészen októberig ontja szebbnél szebb virágait. Az elnyílt virágokat metsszük vissza, így újabb virágok nevelésére ösztönözhetjük.

A kínai selyemmirtusz legfontosabb igényei

Talaj

Talajokban ugyan nem válogat, de savanyú, laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű földbe érdemes ültetni, ekkor tudja legszebb formáját mutatni. Dézsában is eredményesen nevelhető, azonban földje könnyebben kiszárad, nagyobb odafigyelést igényel.

Fény

Fény- és melegkedvelő növény, válasszunk világos, napos, fagymentes helyet számára. Habár félárnyékos területeken is megél, a virágzás intenzitása akkor a legszebb, ha legalább 6 órán keresztül zavartalanul éri napfény.

Víz

Vízigényes növénynek mondható, a virágzási időszakban, valamint a telepítést követő két évben fokozottabb öntözést igényel. Földjét ne hagyjuk kiszáradni, könnyen ledobhatja mind a leveleit, mind a bimbókat.


Gondozása

Ellenálló, életerős növényről van szó, jellemzően levéltetvek támadhatják meg, melyek ellen időben kezdjük meg a védekezést. A kínai selyemmirtusz gondozása az előbbiekben említett környezeti igények biztosítása mellett a metszést, valamint a teleltetést foglalja magába. De ne gondoljon semmilyen nehéz vagy időigényes feladatra!

 kínai selyemmirtusz


Metszése

Bár metszés nélküli formája is páratlan, az egészséges, dús virágzás alapfeltétele a rendszeres metszés. Tavasszal ritkítsuk meg a lombozatot, távolítsuk el a tél során sérült, elhalt ágakat. Ügyeljünk, hogy mindig az éves hajtásokon fejlődnek a virágok, tehát azokat semmiképp ne távolítsuk el. A tavaszi visszavágás során végezhetjük el a formai alakítást is.

 

Teleltetése

Télállósága közepes, ami annyit jelent, hogy különösen a frissen ültetett és a fiatal töveket takarással kell óvni a fagykároktól. Amennyiben mégis megsínylené a téli, fagyos időjárási viszonyokat, alaposan vágjuk vissza, tőből újra ki fog hajtani.

A dézsában nevelt kínai selyemmirtuszt teleltessük világos, fagymentes, körülbelül 4-8 Celsius fokos helyiségben. Földjét ebben az időszakban tartsuk szárazon. Kora tavasszal vigyük világos, meleg helyre, s fokozottan öntözzük.

 

Szaporítása

Augusztus és szeptember hónapokban félfás dugványozással könnyedén szaporítható. Magról történő szaporítása is megoldható, ám a dugványozással történő módszer a jellemzőbb.

 

Összegzés

A kínai selyemmirtusz tökéletes választás, ha Ön kezdő kertészkedő, kisebb területre vagy erkélyre keresi az ideális növényt. Bátran válassza, ha napos, világos kertrész vagy balkon áll rendelkezésére. Minimális gondozást igényel, így kevés és egyszerű ápolási feladatokkal lehet hosszú virágzású, mutatós, mediterrán hangulatot idéző dísznövénye. Figyeljen a víz utánpótlására, különösen, ha dézsában neveli. Tavasszal érdemes visszametszeni, a formai alakítást is ekkor ajánlott elvégezni. A téli fagyok ellen takarással védje a növény tövét.