blog

Kecskerágó szaporítása

2022.08.29 14:24
Kecskerágó szaporítása

A kecskerágó népszerűsége töretlen, hiszen gyorsan fejlődik, kiválón mutat egyedüli növényként, valamint csoportosan ültetve. Változatos ágyások, szegélyek hozhatók létre, jól kombinálható más növényekkel. Legtöbben sövénynek alkalmas növényként ismerik. A kecskerágó szaporítása szinte gyerekjáték, metszés alkalmával könnyedén felhasználhatjuk a levágott ágakat arra, hogy új, önálló növényeket neveljünk.

A kecskerágónak rendkívül változatos fajtáit találhatjuk meg a kertészetek kínálatában. Színben és formában eltérőek, ugyanakkor alaptulajdonságaik nagyjából azonosak. Örökzöldek, ezáltal az év minden napján élvezheti csodás megjelenésüket.

Kecskerágó-félék fontosabb jellemzői

Fényigényük közepesnek mondható, válasszunk napos vagy félárnyékos helyet számára. Jól alkalmazkodik akár a gyengébb talajokhoz is, így városi környezetbe ültetve ugyancsak jól fejlődik. A legideálisabb azonban, ha tápanyagban gazdag, laza szerkezetű és vízgazdálkodású talajba telepítjük. Ültetés előtt célszerű a kiválasztott területet alaposan, többször felásni, ezzel porhanyósabbá, lazábbá téve a közeget.

Vízigénye átlagos, de a rendszeres öntözést meghálálja, növekedési üteme, a bokrok kinézete sokkal látványosabb lesz. Jól bírj a szárazságot, azonban ültetés után, valamint aszályos időszakban fokozattan figyeljünk a vízutánpótlásra.

Tartsuk szem előtt, hogy a nagyon fiatal, frissen ültetett tövek fagyérzékenyek lehetnek, ezért ilyen esetben takarással tudunk védekezni az esetleg fagykárok ellen.

Ez a cserjeféle talajtakarónak, sövénynek, dézsában való neveléshez alkalmas típusokat egyaránt kínál.

kecskerágó bokor

Ilyen egyszerű a kecskerágó szaporítása

A kecskerágó szaporítható magról és dugványozással, azonban előbbi kevésbé jellemző.

  • Tavasz végén vagy nyár végén, tisztított, fertőtlenített metszőolló segítségével vágjuk le azokat az egészséges hajtásokat, amelyeket dugványozni szeretnénk. A legjobb, ha az idős részről marad egy kisebb rész a levágott hajtás alján.
  • Távolítsuk el az alsó leveleket egy éles kés segítségével, csak a legfelső levélpárokat hagyjuk meg.
  • Ezután helyezhetjük szabadföldbe vagy cserépbe az ágakat.
  • Fontos a párás környezet kialakítása, melyet legegyszerűbben nejlon, fólia vagy félbevágott PET palack segítségével érhetünk el. Ügyeljünk, hogy a levelek ne érjenek a párásítást elősegítő anyaghoz, mert könnyen gombás megbetegedés alakulhat ki a növényen. Azonban, főként meleg időjárás esetén, alkalmanként szellőztessük meg a dugványokat.
  • A begyökeresedés átlagosan 1-1,5 hónap, így még a tél beállta előtt meg tudnak erősödni.
  • Az erős gyökérzettel rendelkező példányokat ültessük át végleges helyükre, majd figyeljünk a rendszeres öntözésre.