blog

Hogyan lehet a tarackot kiírtani

2022.08.26 14:46
Hogyan lehet a tarackot kiírtani

A tarack rendkívül igénytelen gyomnövény, mely kifejezetten gyorsan terjed, sok bosszúságot okozva kertünkben. Megszabadulni tőle nem lehetetlen, azonban nem egyszerű, olykor sok munkát igényel. Nézze meg hasznos tippjeinket, hogyan lehet a tarackot kiirtani.

Mi pontosan a tarack?

A tarack, másik nevén tarackbúza (Agropyron repens) a Kárpát-medence egyik legelterjedtebb gyomnövénye. Évelő növény, melynek növekedése 2 és 35 Celsius fok között mozog, így már kora tavasszal intenzív fejlődésnek indul. Alapvetően a párás, nyirkos körülményeket kedveli, ugyanakkor nagyon igénytelen növény, amely jól alkalmazkodik az aktuális talaj és környezet adottságaihoz.

Olyan toxikus anyagokat képes termelni, amelyek gátolják a környező növények nitrogén-felvételi képességét, ezzel együtt növekedésüket, egészséges fejlődésüket.

Miért nehéz kiirtani?

A talajon sarjcsomókat képez, szétterülve, behálózva a területet eltakarják a fényt az alatta lévő növényzet elől. Egy anyanövény akár többméteres szár-, valamint gyökérrendszert képest nevelni, hiszen valamennyi rügyéből új hajtások fejlődhetnek.

A taracktól azért olyan nehéz megszabadulni, mert a sokszor meglepően hosszú gyökérzetet nem könnyű felásni és egyben kiemelni. Amennyiben az ásóval szétdaraboljuk, s egyes részei a földben maradnak, újult erővel terjeszkednek tovább. Az egyszikű gyomírtók nem tudják ellene felvenni a harcot. Erősebb szerek ugyan hatásosak lehetnek, de azok a tarackkal együtt a hasznos növényeinket is elpusztítják.

tarack kiírtása

A tarack elleni védekezés módszerei

Ha valahol a tarack felütötte a fejét, kiírtása sok fejtöréssel és munkával járhat. Olyan tippeket osztunk meg a cikk további részében, amelyek segítségével eredményes lehet a tarack kiírtása.

  • Ásó vagy csákány segítségével 20-30 cm mélységben ássuk fel az adott területet és alapos gondosságával szedjük ki a tarackot a földből. A rögös talajrészeket is bontsuk kisebb részekre, hiszen azokban is találhatunk rizómákat. A fáradságos munka végeztével fokozottabban figyeljük az adott földterületet, mert még így is megjelenhet néhány tarack-sarj. Ezeket rögtön távolítsuk el az előbbiekben ismertetett módon, megelőzve ezzel későbbi terjedésüket.

Jó tudni, hogy a felázott, nedves talajból például egy nagyobb eső után -, könnyebben ki lehet gyomlálni.

  • Egy másik hatásos módszer lehet a talaj felső rétegének eltávolítása, melyet fekete fóliával letakarunk. Így megszüntetünk minden optimális körülményt, ami a tarack fejlődését biztosítja. Amíg a fólia takarja a föld felszínét, természetesen más növény sem képes fejlődni. Ha kihalt a tarack, folytathatjuk a terület megművelését.

A talaj teljes felső rétegének eltávolítása utána használhatunk geotextíliát, melyre az igényeinknek megfelelő talajtakaró, kő- vagy kavicszúzalék, vagy gyepszőnyeg kerülhet.

  • Emelt ágyások kialakításával szintén sikerrel járhatunk. A lefektetett geotextilre fél-egy méter magasságban föld kerül a létrehozott ágyásokba, amelyen keresztül még ez az igazán szívós növény sem képes átjutni.


Ne adja fel a tarackbúza elleni védekezést, nem lehetetlen kiirtani, bár igaz, hogy fáradságos munkát igényelhet a folyamat. Ne hagyjon a kertben, udvaron megműveletlen részeket, mert ezeken a területeken hamar megjelenhet.