blog

Milyen virágot ültessünk augusztusban

2022.08.23 13:39
Milyen virágot ültessünk augusztusban

Igaz, hogy nem a nyár vége a legintenzívebb vetés, illetve ültetés szempontjából, azonban jó néhány növényt lehet telepíteni ebben az időszakban is. A cikk abban nyújt segítséget, hogy milyen virágot ültessünk augusztusban.

Az első fagyok jellemzően október végén érkeznek, ami pont elég idő a késő nyári növények virágzásához. Az augusztus hónap ideális a konténeres kiszerelésű dísz- és haszonnövények ültetése, valamint a díszcserjék szaporítása szempontjából is.

Nézzük, mely virágok alkalmasak az augusztusi ültetésre és vetésre:

Kerti árvácska

A számtalan színben és méretben megtalálható árvácska sokoldalúan felhasználható, remekül fejlődik virágládában, dézsában, szabadföldben. Ültethető ágyásszegélyként, tökéletes színfoltja kis- és nagy kerteknek, erkélyeknek. Kétnyári növény, melyet kinézetén túl könnyű nevelése tesz még szerethetőbbé. Szinte bárhol jól érzi magát, jól tűri a napos, szárazabb körülményeket is. Az árvácska akkor mutatja legszebb formáját, amikor a többi növény már téli pihenésre készül.

Bársonyvirág

A bársonyvirág, más néven büdöske, remekül illik a nyár végi, őszi hónapokba, illetve kertekbe. Számos faja ismert, hazánk egyik kedvelt dísznövénye. Egynyári növény, az egyes fajták a növény, valamint a virágok méretében és színében eltérnek egymástól. Ültethetjük szabadföldbe, virágládába, cserépbe, sárgás virágaiban az első fagyokig gyönyörködhetünk.


Százszorszép

Bájos, alacsony termetű, kétnyári növény. Különböző változatai között találunk szimpla, telt fehér, de rózsaszín és piros színben virágzót is. A kertészek kínálatában megannyi hibrid típust vásárolhatunk. Gondozása nem bonyolult, a napos, világos helyeket kedveli. Fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen, a pangó vizet ugyanis nem tolerálja. Tápanyagban gazdag, semleges, savas vagy enyhén lúgos kémhatású közeg ideális számára. Az elhervadt virágokat távolítsuk el, ezzel további virágzásra ösztönözhetjük.

virágzó csillagfürt


Évelő sóvirág

A napos helyet kedvelő évelő sóvirágot jellemzően augusztus 20 után ültetjük ki végleges helyére. Az egyik legismertebb szalmavirág, mely kedvelt virágkötészetei alapanyag. Átlagos kerti talajokban kiegyensúlyozottan fejlődik. Kifejlett magassága körülbelül 40 cm. Ültethetjük sziklakertbe önmagában vagy alakítsunk ki díszes évelőcsoportokat. Jó tudni, hogy szárításra akkor vágjuk, amikor a virágok már teljesen kinyílnak, de még szép fehér színben pompáznak.

Kokárdavirág

Lándzsaformájú leveleivel, magával ragadó fészekvirágzatával a kokárdavirág kertünk meghatározó dísze lesz. Ellenálló, egyszerűen nevelhető egynyári vagy évelő növény, mely jól viseli a száraz körülményeket. Talajokra nem igényes, arra viszont figyeljünk, hogy földje jó vízáteresztő képességű legyen. A rendszeres öntözést intenzív virágzással hálálja meg. Magvetése kora tavasszal és nyár végén egyaránt ideális.

Borzas kúpvirág

Jellegzetes napsárga színű virágokat nevelő, magas növésű, 30-100 cm-et elérő egynyári dísznövény. Egyes változatai évelőek, melyek augusztusban is ültethetőek. A fagyos idő beállta előtt a gyökerek kellően meg tudnak erősödni, így tavasszal megújulva indulnak fejlődésnek. Szárazságtűrő növény, napos helyet válasszunk számára. Legjobban kissé nyirkos közegben fejlődik. Hosszú virágzás jellemzi, melyet az elhervadt virágok eltávolításával tudunk meghosszabbítani. Ideális körülmények között júliustól egészen az első fagyokig hozza virágait.

Csillagfürt

Ez a nagyméretű, hagymás, megannyi színben pompázó évelő növény igazán látványos dísze lehet bármilyen stílusú kertnek. Remekül társítható más évelőkkel, önmagában is egyedülálló díszítő értéket biztosít, ugyanakkor csoportosan ültetve még különlegesebb élményt kapunk. Egyszerűen gondozható, a világos, félárnyékos terület kedvező számára. Talajokban nem válogat, sőt, öntözésére is a szárazabb időszakban kell csak figyelni. Könnyen és gyorsan szaporodik.