blog

Sövény ültetése mikor

2022.08.22 10:22
Sövény ültetése mikor

A számunkra megfelelő típusú sövénynek való növény kiválasztását több tényező befolyásolja, amelyeket vásárlás előtt figyelembe kell venni. Ezek után az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy a sövény ültetése mikor ideális? Ha Ön is bizonytalan a telepítés időpontjával kapcsolatban, cikkünk segítségre lesz, megéri tovább olvasni.

A sövény kialakításának több célja, illetve funkciója lehet. Remek térelválasztóként szolgál, kíváncsi szemek elől védhetjük meg házunkat, udvarunkat, tökéletesek kerítés mellé telepítve. Emellett árnyékot biztosít, egybefüggő, tömör ágrendszere védelmet nyújt betolakodókkal, széllel szemben egyaránt, továbbá zajszűrő tulajdonsággal is rendelkezik. A számos hasznos jellemző mellett díszítő értékük vitathatatlan. Meghatározó színfoltjai bármilyen stílusú kertnek, illetve udvarnak.

Sövények típusai

Megannyi, sövény kialakításához alkalmas örökzöld és lombhullató növény létezik. Az örökzöldek közül a legismertebb a babérmeggy, a fagyal, a puszpáng, míg a lombhullatók között az oszlopos gyertyán, a galagonya, a gyöngyvessző, a som a legelterjedtebb. Az előbbiekben felsoroltak csak egy töredéke a sövénynek nevelhető növényfajtáknak. Választhatunk tűlevelűeket, mint például keleti tuja, tiszafa, vagy virágzó típusokat, mint a ribizli, a kökény vagy a szeder.

Vásárlás előtt pontosan tervezzük meg, hogy mekkora terület áll rendelkezésre, milyenek a környezeti körülmények, s nem utolsó sorban, hogy mik a saját igényeink. Fontos szem előtt tartani az adott növény ápolási és gondozási igényeit, hiszen azok betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, életerős sövényt tudjunk kialakítani.

sövény ültetés ideje

Sövény ültetés ideje

A telepítés idejét a növény kiszerelése határozza meg, mely lehet konténeres, földlabdás, valamint szabadgyökerű.

A konténeres változatok már megeredtek, ültetésük a fagyos időszak kivételével egész évben eredményesen végezhető.

A szabadgyökeres növények csupasz gyökérzettel rendelkeznek, emiatt sérülékenyebbek, ültetésük fokozottabb odafigyelést igényel. Telepítésük az ősz második felében lehetséges.

Tehát, a sövény ültetés időszaka március és november közé tehető, azonban fontos megjegyezni, hogy a szeptember és november közepe közötti időszak a legideálisabb. Az őszi sövénytelepítés egyik nagy előnye, hogy a tövek tavaszra kellő mértékben begyökereznek, így tavasszal életerős növények indulnak fejlődésnek.