blog

Agyagos talaj javítása

2022.08.19 09:18
Agyagos talaj javítása

Az agyagos talaj több szempontból problémás, így nem sokan örülnek annak, ha ilyen típusú föld áll rendelkezésre a veteményesben vagy a virágoskertben. A jó hír az, hogy ekkor sem kell lemondani a kertészkedésről, a szép és egészséges növényekről. Megmutatjuk, milyen módszerek alkalmazásával történhet az agyagos talaj javítása.

A talaj típusának meghatározása

Első lépésként fontos tisztázni, illetve kideríteni, hogy valóban agyagos földdel van-e dolgunk. Ezt legegyszerűbben, úgynevezett gyúrópróbával tudjuk megállapítani. Vegyünk egy marék talajt, nedvesítsük be, majd próbáljunk belőle hengert formálni. Amennyiben ez nem sikerül vagy nagyon porlik, akkor homokos talajról beszélünk. Ha sikerült hengert formálni, hajlítsuk meg úgy, hogy kört formázunk. Abban az esetben, ha az így kialakított kör szétesik vagy repedezik, vályogos, ha pedig könnyen meghajtható, agyagos, más néven kötött talajjal van dolgunk.

Fontos tudni, hogy a talaj típusa mellett az adott közeg kémhatásának ismerete is kiemelten fontos.

Agyagos talaj jellemzői

  • Az agyagos föld általában hatékonyabban képes megtartani a tápanyagokat, ezáltal termékenyebb. A nyári, meleg hónapokban több vizet képes megőrizni a többi talajtípushoz képest. Lassabban melegszik fel, ami nyáron előny, viszont tavasszal hátrány.

  • Azonban a föld tömörödése, kötöttebb tulajdonsága miatt nehezebb megművelést tesz lehetővé. Az ilyen közegbe ültetett növények nehezen tudnak erős gyökérrendszert nevelni. Az agyagos talaj pH értéke rendszerint vagy túl alacsony, tehát savas, vagy túl magas, tehát lúgos kémhatású. Mindezek együttesen befolyásolják a tápanyagok felszívódását, ezzel együtt a növények fejlődését. A kémhatás megállapításához a kertészetek kínálatában különböző tesztcsíkok, mérőeszközök, lakmuszpapír vásárolható.

Talajjavítás során ideálissá tesszük a szóban forgó területet a növények számára. Agyagos föld esetében a cél a szerkezet javítása és a kötöttség csökkentése.

agyagos talaj javítása

Így javítható az agyagos talaj minősége

1. Talajlazítás

Néhány évenként érdemes mély szántást, altalajlazítást végezni, mely során 40-50 cm mélyen erős késekkel dolgozzák át a területet. Az adott talaj ezáltal szellősebb lesz, mely segíti a növények gyökereinek terjeszkedését, javítja a vízelvezetést.

2. Komposzt hozzáadása

Az érett komposzt lazítja a talaj szerkezetét, elősegíti a vízelvezetést és a levegő-ellátottságot. Ehhez száraz talajba szántsunk bele nagy mennyiségű, érett komposztot.

3. Takarás, mulcsolás

A talaj összetételét természetes anyagokból készült talajtakaró segítségével tudjuk egyszerűen gazdagítani. Érett komposzt vagy trágya, fűnyesedék, szalma, őszi falevelek, mulcs - mind alkalmasak erre a feladatra. Ajánlott legalább 5-8 cm mélyen beborítani a megmunkált területet ezekkel a szerves anyagokkal, amelyek bomlás során beépülnek a talajba.

 

Az előbbiekben felsorolt módszerekkel eredményesen javítható az agyagos talaj minősége. Akkor sem kell feladni a növénytermesztést, ha ilyen típusú föld található kertünkben. Az agyagos talaj javítása, művelése lehetőség szerint ősszel, száraz időben történjen.