blog

Tuja ültetése

2022.08.18 14:04
Tuja ültetése

A tuja hazánk egyik legnépszerűbb kerti örökzöldje. Jellegzetes formájú, sötétzöld leveleivel az év valamennyi hónapjában csodás látványt biztosít. Remekül dekorál szoliter növényként ültetve, ugyanakkor tökéletes térelválasztóként, sövényként telepítve. Azonban nem mindegy, hová és hogyan történik a tuja ültetése.

A tujának alakját, növekedési ütemét tekintve számos fajtája létezik. Azonban, ha tujáról van szó, elsősorban a smaragd tujára (Thuja occidentalis) gondolunk, amit minden bizonnyal mindenki ismer. Átlagosan 5-8 méter magasra megnövő, jellegzetes, szabályos kúp alakú örökzöld növény. Formázást, metszést nem igényel, nyíratlan állapotában is csodaszép formáját mutatja. Ültethetjük egyedül, vagy csoportosan, kiválóan alkalmas sövényként nevelve. Növekedési üteme gyorsnak mondható, így viszonylag rövid idő alatt tud térelválasztót kialakítani. Ültesse oda, ahol nem szeretné, hogy idegen szemek, kíváncsiskodók belássanak. Az egybefüggő, tömött sövény nemcsak dekoratív, de kiváló zajszűrő képességgel is rendelkezik.

Ahhoz, hogy pozitív tulajdonságai érvényesülni tudjanak, az első, legfontosabb lépés a tuja ültetése - de nem mindegy, hogyan!

Tuja ültetés lépései

  • Az ültetés a tuja igényeinek megfelelő hely kiválasztásával történik. A smaragd tuja a napos, félárnyékos területeken fejlődik a legjobban, ekkor tudja legszebb formáját mutatni. A levélzet sötétzöld színének megtartásához elengedhetetlen a tápanyagdús közeg, valamint a talaj jó vízáteresztő képessége. Amennyiben nem ilyen föld jellemzi kertjét, ültetés előtt ajánlott ez előbbiek szerint feljavítani. Nem optimális körülmények között növekedési üteme, a lombozat megjelenése nem lesz olyan, amilyet elképzelt.

  • A telepítés helyén lazítsuk fel a talajt. Érdemes többször, alaposan átforgatni ásóval, a porhanyósabb, lazább közeg ugyanis segíti a gyökerek könnyebb terjedését.

  • Ássuk ki az ültető gödröt, amely kétszer olyan mély és széles legyen, mint a konténer, amiben a növényünk található.

  • A gödör aljába tegyünk szerves trágyát, mely kiemelten fontos az alacsonyabb tápanyaggal rendelkező talajok esetében. Erre helyezzünk földet, majd állítsuk bele a tuját - ügyelve, hogy egyenesen álljon.
    Ezt követően a gödröt töltsük fel földdel, közben óvatosan, de alapon tömörítsük. A folyamat végén alapos beöntözés szükséges, mely segíti a gyökérzet eredését.

Ültetés után figyeljünk az öntözésre, legalább heti egy alkalommal locsoljuk meg, amennyiben lehetséges, a reggeli órákban. Melegebb időjárás esetén ajánlott a fokozott vízutánpótlás.

tuja ültetése

Ültetési távolság

Ha sövényként szeretnék telepíteni, egymástól 60-80 cm távolságra telepítsük a tuja töveket.

Mikor ültessünk tuját?

A földlabdás és konténeres kiszerelésű tuják tavasztól ősz végéig ültethetőek. Tavasszal és nyáron csak akkor ültessük, ha biztosítani tudjuk a rendszeres és kiegyensúlyozott öntözést, ellenkező esetben kiszáradhatnak, ami könnyen a növény teljes pusztulását okozhatja. Az őszi ültetés előnye a könnyebb gyökeresedés.