blog

Füge metszése

2022.08.16 14:21
Füge metszése

A füge igen széles körben kedvelt cserje, egyre több kertben találkozhatunk vele. Kevés gondozást igényel, termése igen ízletes és rendkívül sokrétűen felhasználható. 3-4 méteres, mediterrán megjelenésű bokra bármelyik kert meghatározó színfoltjává válik. Gondozásának egyik fontos feladata a füge metszése.

Füge igényei

A füge (Ficus caricus) kisebb méretű, lombhullató fa vagy cserje, melynek több fajtája ismert. Mediterrán növény, így a meleg, fényes, szélvédett, jellemzően a déli fekvésű területeken érzi jól magát. Dézsában és szabadföldben egyaránt eredményesen nevelhető.

Hazánk éghajlatának téli körülményeit sikeresen átvészeli, -15 Celsius fokig fagyállónak mondható. Azonban a frissen ültetett, fiatal fügefákat ajánlott takarással óvni a fagykárok ellen.

Igényei nem összetettek, fontos, hogy a telepítés helyét körültekintően válasszuk meg. Oda ültessük, ahol az évek folyamán zavartalanul tud fejlődni. Más fáktól és házfalaktól legalább 4-5 méterre telepítsük, így terebélyes bokra biztosan nem lesz útban semminek.

Talajokra nem igényes, azonban a laza szerkezetű és tápanyagokban gazdag közegben mutatja legjobb formáját. A finom, zamatos és nem utolsó sorban bőséges terméshez jó tápanyag-ellátottság szükséges.

A tápanyagok mellett ne feledkezzünk meg az öntözésről, melyet az aktuális időjárási körülmények nagyban befolyásolnak. Tavasztól őszig átlagosan hetente 20-40 mm vizet igényel fügebokrunk. Amennyiben levelei sárgulnak, lehullanak, nem kap elég vizet, célszerű az öntözés mennyiségét növelni. Érdemes szem előtt tartani, hogy a dézsában nevelt példányok földje könnyebben kiszárad a nyári melegben.

füge metszése

Füge ápolása, metszése

A füge metszését még a fa nyugalmi állapotában, tavasszal, február végén, március elején célszerű elvégezni. Ez a művelet azonban nem kötelező, hiszen a terméseket mindig a többéves ágakon hozza. Ha nem vagyunk elég körültekintőek, visszavágással akár az egész évi termést elveszíthetjük. A visszametszésnek azonban ritkító és egyben növényvédelmi szerepe is van.

A metszés során távolítsuk el:

  • a tél során elfagyott, megsérült ágakat, növényi részeket,
  • a vadhajtásokat, túl hosszúra nőtt ágakat,
  • a korona belseje felé növő ágakat és hajtásokat.

Metszés nélkül a fügefák kusza ágrendszert nevelnek, így évente, kétévente célszerű elvégezni a szakszerű visszavágást. A fiatalabb fákat kisebb mértékben, míg az idősebb, kifejlett példányokat erőteljesebben meg lehet metszeni – ügyelve a termésre. A metszést mindig tiszta és fertőtlenített eszközzel végezzük!

Az éves vesszőkön tavasz végén, május közepén jelennek meg a rügyek, amikből ideális esetben az első terméseket július végén szüretelhetjük.