blog

Füge ültetése

2022.08.12 10:10
Füge ültetése

A füge (Ficus carica) Szíria és Perzsia területein őshonos gyümölcstermő növény, mely napjainkra egész Európát meghódította, beleértve kis hazánkat is. Mediterrán növényről van szó, a bőséges terméshez kiemelten fontos, hogy a füge ültetése igényeinek megfelelő helyen és módon történjen.

Hazánkban a füge körülbelül 3-4 méter magas bokorrá fejlődik, őshonos területein kisebb fává nevelhető. Nagyméretű, látványos leveleivel mediterrán hangulatot varázsol kertjébe. Amennyiben biztosítjuk a számára ideális körülményeket, zamatos és bőséges termésre számíthatunk.

Az ideális hely a füge számára

Az ültetés előtt a legfontosabb a füge számára megfelelő hely meghatározása, illetve kiválasztása. Méreténél fogva olyan területre telepítsük, ahol semmi nem gátolja a növekedésben, s nekünk sem lesz útban, ha eléri végleges, kifejlett méreteit.

Mediterrán növényként a napos, meleg helyeket kedveli, így fagy- és szélvédett, déli tájolású kertrész kedvező a fügének.

Talaj tekintetében nem válogat, de lazább szerkezetű közegben tud kiegyensúlyozottan fejlődni. Az egészséges, ízletes és bő terméshez pedig elegendő tápanyagra van szükség.

Fügefa ültetése

Miután kiválasztottuk az előbbiekben felsorolt szempontok alapján a telepítés helyét, nincs más hátra, mint maga az ültetés. Hogy a füge fejlődéséhez szükséges optimális körülmények meg tudjanak valósulni, ásóval gondosan és alaposan lazítsuk fel a talajt. A lazább, porhanyósabb közeg segíti a gyökerek könnyebb eredését, terjedését.

fügefa ültetése

Ültető gödör

  • Az ültetés helyéül kiásott gödör mélyebb legyen az ültetendő cserje gyökérzeténél. A füge főgyökérzete erős, ezért mélyebb gödörbe érdemes ültetni.
  • A kiásott gödör aljába helyezzünk szerves trágyát, mely elősegíti a növekedést, hozzájárul az egészséges, méretben és ízben megfelelő gyümölcsök neveléséhez. Ezt borítsuk be földdel, helyezzük bele a fát, majd alaposan, de óvatosan töltsük vissza termőfölddel a gödröt.
  • Végig ügyeljünk arra, hogy cserjénk a talajjal merőlegesen álljon.
  • Ültetés után alaposan öntözzük be.

Szánjunk elegendő időt a talaj megfelelő előkészítésére, különösen akkor, ha kötöttebb, tápanyagban szegényebb területről van szó.

A fa köré ajánlott tányért készíteni, mely segíti a víz gyökerekhez való jutását.

Ültetés ideje

  • A konténeres példányok a fagyos időszak kivételével az év bármely szakában telepíthetőek.
  • A szabadgyökeres kiszerelésű fügéket tél végén, tavasszal ajánlott elültetni.

Fontos tudni, hogy az ősszel ültetett csemetéket célszerű takarással óvni a fagyok ellen, ugyanis a frissen ültetett, fiatal egyedek érzékenyebbek a téli viszontagságaival szemben. A télre való felkészítés nem bonyolult, a tövek köre tegyünk szalmát, gallyakat vagy mulcsot.

Telepítés után ne hagyjuk magára a csemetéket, fontos növényápolás és a szakszerű gondozás, főként amíg a hajtásképződés be nem indul.