blog

Bazsalikom gondozása

2022.08.10 12:52
Bazsalikom gondozása

Bazsalikom nevelésével sokan próbálkoznak, ám nem mindig járnak sikerrel. Pedig a bazsalikom gondozása egyáltalán nem bonyolult feladat, csupán fontos ismerni és biztosítani a számára ideális körülményeket.

A bazsalikom (Ocimum basilicum) Északnyugat-Indiában őshonos, jellegzetes aromájú, egynyári növény. A mediterrán és indiai konyha egyik alapvető fűszernövénye. Felhasználása megannyi lehetőséget rejt magában, fogyasztása számos pozitív hatást segít elő szervezetünk működésében.

Nevelése szabadföldben, de virágládákban, cserépben is lehetséges, így akár kisebb erkéllyel rendelkező növénybarátok is sikerrel termeszthetik. Többféle fajtája létezik, találkozhatunk kisebb és nagyobb levélméretű, zöld és bordó színű, törpe és bokros változatokkal is. S milyen jól mutatnak a konyhaablakban, ahol egy karnyújtásra elérhetőek főzés közben!

A sikeres gondozáshoz ismerjük meg a bazsalikom igényeit.

Bazsalikom legfontosabb jellemzői, gondozása

  • A bazsalikom egyértelműen fény- és melegkedvelő növény. Olyan helyet válasszon számára, ahol sok napsütés éri, s földje hamar fel tud melegedni.

  • Kiegyensúlyozott fejlődéséhez tápanyagban gazdag, középkötött talajra van szükség, mely fontos, hogy jó vízgazdálkodású legyen.

  • Vízigénye a növekedés különböző szakaszaiban eltérő. A legtöbb vizet csírázáskor, hajtásnövekedéskor, virágzáskor igényli. Nem szabad túlöntözni, de figyelni kell, hogy földje soha ne száradjon ki teljesen.

  • Hideg időjárásra, fagyokra különösen érzékeny növény.

  • Amennyiben ezeket az igényeket biztosítja a bazsalikom számára, sokáig szüretelheti, magas illóolaj-tartalmú leveleit.

  • Gondozása - nevelje a kertben, ablakban, balkonon, virágládában -, az ideális környezeti viszonyok biztosítása mellett csupán rendszeres gyomtalanítást és visszametszést igényel.

bazsalikom kis cserépben


Bazsalikom metszése, szüretelése

A bazsalikomról a hajtáscsúcsokat csípje vissza, ezáltal több oldalhajtást fog hozni. Érdemes tudni, hogy a növényben ekkor a legmagasabb az illóolaj tartalom. A második szedés és visszavágás az újabb hajtások virágzásakor esedékes, még a fagyok beköszönte előtt. Meg kell említeni, hogy az ekkor szüretelt levelek hatóanyag-tartalma alacsonyabb az első szedéshez képest.

Amennyiben szárítani szeretné, a levágott növényi részeket tegye szellős, száraz helyre. Száradás után morzsolja szét és tárolja légmentesen záródó edényben. Szárítás közben, sok más fűzsernövényhez hasonlóan, aromája veszít intenzitásából. A legerőteljesebb ízvilágot és jótékony hatásait friss formában történő felhasználás és fogyasztás során adja.

Bazsalikom szaporítása

  • Elvirágzás után szedett magok segítségével könnyedén szaporítható. Helyezze a magokat a föld tetejére, majd vékonyan vonja be földdel vagy homokkal. A magok kicsírázása és megerősödése után ültesse szét őket, a bazsalikom számára optimális, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű, közepesen kötött talajba.

  • Szaporításának másik módja a gyökeres hajtások leválasztása az anyatőről. Óvatosan válassza szét a töveket, majd ültesse őket külön cserépbe, vagy szabadföldbe.

  • A levágott hajtások is könnyedén gyökereztethetőek. Állítsa őket vízbe, tegyen napsütötte, meleg helyre, a gyökerek megjelenés után pedig ültesse őket cserépbe. Fontos, hogy a vizet rendszeresen cserélje!
    A hajtásokat víz helyett földbe is helyezheti. Ebben az esetben ajánlott fóliával letakarni a begyökeresedésig, így a talaj mindig kellően nedves marad.