blog

Azálea gondozása

2022.08.08 10:28
Azálea gondozása

Az azálea feltűnő virágaival csodás díszítő eleme lehet kertjének. Megszámlálhatatlan színben és formában elérhetőek, így biztosan megtalálja az ízléséhez illőt - feltéve, ha sikerül választani a rengeteg típus közül. Gondozásuk egyszerűnek mondható, abban az esetben, ha pontosan ismerjük és precízen betartjuk igényeiket. A cikkben ehhez megadunk minden segítséget.

Az azáleák a Távol-Kelet és Észak-Amerika területeiről származó cserjék, előbbiek leggyakrabban örökzöldek, míg utóbbiak jellemzően lombhullatóak. A rhododendronok közeli rokonai, tulajdonságaikban számos hasonlóságot találunk.

Amit az azálea gondozásáról érdemes tudni

Talajigény

Az azálea sikeres nevelésének egyik alapfeltétele a savanyú kémhatású talaj. Szabadföldes telepítés előtt feltétlenül vizsgálja meg az adott föld milyenségét, szükség esetén javítsa, módosítsa azt. Szerencsére ma már a kertészetek kínálatában megtalálja ezt a speciális kémhatású virágföldet, így beszerzése nem okoz nagy problémát.

Fényigény

Legtöbb fajtája alacsony vagy közepes fényigényű, így remekül megélnek olyan helyeken, például lombos fák alatt, ahol más növény nem. Ültetheti házfalak, kerítések mellé vagy árnyékos utcafrontokra, társasházi kertekbe. A tűző napra rosszul reagál, levelei könnyen megégnek, erre mindenképp érdemes figyelni.

Hőigény

A fényigényéből következik, hogy az azálea nem kedveli a hőséget. A legkedvezőbb számára a 14-18 Celsius fok közötti hőmérséklet. Amennyiben lakásban neveli, a téli időszakban figyeljen, hogy a fűtőtestektől minél távolabb kerüljön, ellenkező esetben hamar hanyatlásnak indul növénye.

bimbós azálea

Vízigénye

Akárcsak a talaj-, fény-, hőigénye, úgy az öntözés is kulcsfontosságú az azálea fejlődése szempontjából. Öntözéshez használjon lágy vizet, melyet legegyszerűbben esővíz gyűjtésével tud biztosítani a növény számára. Földjét ne hagyja kiszáradni, erre rendkívül érzékeny. Párás környezetben mutatja legszebb formáját.

Betegségek

Túl hideg és nedves környezetben könnyen rothadásnak indulhat. Amennyiben levelei sárgulnak, az öntözővíz túl meszes vagy vashiányos. A rövid virágzási idő, valamint a levelek lehullása a túlzottan száraz levegőt és a vízhiányt jelzi.

Metszés

Az azálea nem igényel metszést, azonban az elhervadt virágokat rendszeresen el kell távolítani a növényről.

Összefoglalva

Talán összetettnek tűnhet gondozása a fent leírtak alapján, ám ez ne tartsa vissza attól, hogy azáleát vásároljon! Valójában egyszerű a nevelése, tökéletesen illeszthető olyan területekre, ahol más növény nem érzi jól magát. Mindössze arról van szó, hogy az azálea igényeit biztosítani kell ahhoz, hogy fejlődni, s virágzani tudjon. A kulcs a savanyú kémhatású talaj, világos, félárnyékos terület, hűvösebb levegő, rendszeres öntözés és párás környezet. Fontos az elhervadt virágok, növényi részek mielőbbi eltávolítása. A levelek állapota, a virágzás intenzitása mindig jelzi azt, hogyan érzi magát az azálea az adott környezetben.

Kis odafigyeléssel azonban a sikerélmény nem marad el!