blog

Tulipán ültetése

2022.08.02 10:18
Tulipán ültetése

A tulipán (Tulipa) az egyik legcsodálatosabb tavaszi hagymás virág. Megszámlálhatatlan színváltozatban, méretben és formában találkozhatunk vele, magával ragadó, mesés virágágyásokat tudunk tulipánokkal kialakítani. Abban szeretnénk segítséget adni, mikor és hogyan történjen a tulipán ültetése ahhoz, hogy tavasszal szemet gyönyörködtető virágokkal borítsa be kertünket.

A tulipánok könnyen nevelhető, kevés gondozást igénylő hagymások. Ültethető szabadföldbe, virágládákba, dézsákba egyaránt. Így annak sem kell lemondani erről a csodás kis virágról, aki nem rendelkezik elegendő hellyel, vagy kerttel, ahová ki tudja telepíteni. Környezeti igényei miatt remek dísze kisebb-nagyobb balkonoknak, teraszoknak. Egy kerti asztalon, kaspóban elhelyezett néhány tulipán hagyma is melegséget, vidámságot csempész a mindennapokba.

Fajtától függően 10-40 cm magasságúak lehetnek, jellegzetes, felálló, lándzsás levelek, s típustól függően eltérő színű és alakú virágok jellemzik. Virágzási idejük alapján megkülönböztetünk korai, tavasz közepén virágzó, valamint késői fajtákat. A kialakított ágyásban ezeket egymással kombinálva viszonylag hosszú ideig (márciustól májusig) gyönyörködhetünk virágaikban.

Hová ültessük a tulipánt?

A tulipán szinte bárhol megél, de a legideálisabb, ha az ültetés helyéül világos, napos, esetleges félárnyékos területet, kertrészt választunk. Árnyékos körülmények között a virágzás intenzitása csökken, ezért érdemes megfontolni, hová ültetjük. Kedveli a laza talajokat, ültetés előtt ásó segítségével alaposan forgassa át a földet. Végezzünk tápanyag-utánpótlást, ezzel elősegítve a növények és a virágok fejlődését.

lila virágú tulipán

Tulipán ültetési ideje

Kora ősszel, szeptember és október vége között kell a tulipán hagymáit a földbe helyezni. A hagymáknak ugyanis legalább 6 hetes hideghatásra van szükségük ahhoz, hogy tavasszal ki tudjanak hajtani, s virágokat neveljenek. Ha ez a feltétel nem teljesül, a tulipán kihajt ugyan, de nem virágzik.

Fontos, hogy a tavaszi felszedéstől az őszi ültetésig a hagymákat ne bolygassuk, tartsuk papírzacskóban vagy kartondobozban, száraz, hűvös helyen.

Ültetés menete

Miután eltávolítottuk a gyomokat és kellően előkészítettük a talajt, helyezzük a hagymákat 10-15 cm mélyen a talajba, majd borítsuk be földdel és öntözzük meg.
A hagymákat mindig csúccsal felfelé ültessük el! Az ideális ültetési távolság 5-6 cm.

Tulipán ültetése virágládába

Cserépbe, ládába való ültetés esetén helyezzünk az edény aljára kavicsot, majd tegyünk rá homokot. Erre kerüljön a virágföld, melybe 10 cm mélyen ültessük el a tulipán hagymáit. Tél végéig tartsa őket hűvös, árnyékos helyen és csak minimálisan öntözze. Tavasszal, miután megjelentek az első hajtások, vigye meleg, napos, világos részre és öntözze gyakrabban. Legyen óvatos, mert a pangó víz könnyen a hagymák rothadásához vezet.

 

A tulipánhagymák ültetése nem bonyolult feladat. Igényel némi előkészületet, de a színes virágok tavasszal kárpótolni fogják.