blog

Júliusi kerti munkák

2022.07.29 13:34
Júliusi kerti munkák

Ha kerti munkákról van szó, valamennyi hónapnak megvannak a maga sajátosságai. Nincs ez másként júliusban sem, amikor korábbi, elvégzett feladataink eredményét, gyümölcsét élvezhetjük. Nézzük, melyek a legjellemzők júliusi kerti munkák, amelyeket el kell végeznünk.

Betakarítás

Talán a legkedvesebb munkálatok egyike. A legtöbb gyümölcs, zöldség nyár közepén érik. A termést kísérjük figyelemmel, az érést követően feltétlenül szüreteljük le. Ezzel számos betegség kialakulását megelőzhetjük.
Az esetleges elhalt zöldségeket, fáról leesett gyümölcsöket távolítsuk el, mely növényvédelmi szempontból ugyancsak fontos.

Július közepétől a tavaszi fokhagyma is felszedhető. Hónap végén a sárga- és görögdinnye, nyári tökök, a burgonya és a karfiol bizonyos fajtái is megérnek a betakarításra.

Ha szüretelés, betakarítás, ne felejtsük el a fűszer- és gyógynövények, továbbá beérett magok szedését. Különböző virágok, zöldségek magjait elvirágzás után gyűjtsük össze, tároljuk száraz helyen és későbbiekben vessük el.

Vetés, másodvetés

Júliusban vethetjük a sárga- és fehérrépát, spenótot, kelkáposztás, salátát, de kaprot és rukkolát is, melyeket még az ősz folyamán tudunk szüreleni.

Sövények, csonthéjasok metszése

A sövények, díszfák, bokrok alakító metszése szinte egész nyáron történhet. A július mindenképp ideális erre a feladatra. Válasszuk az adott növénynek megfelelő formáló nyírást.

A szüret végeztével, július közepéig végezzük el a csonthéjas gyümölcsfák, pl. kajszibarack, meggy, cseresznye, zöldmetszését. A téli metszéshez hasonlatos művelet, amely ritkítással biztosítjuk, hogy a fák belsejét is kellő napfény érhesse.

Pázsit védelme

Nyár derekán a legnagyobb a napi középhőmérséklet, sokszor hosszan tartó nagy kánikulával, csapadék nélkül. Nagyon fontos, hogy a gyepet ilyenkor ne vágjuk rövidre, hiszen nagyon könnyen kiéghet. 4-5 cm-nél ne legyen alacsonyabb a meleg időszakban. Ilyenkor tápanyagot se juttassunk a gyepre. Az időjárási viszonyokhoz igazodva öntözzük rendszeresen.

Növények védelme

A paradicsom, paprika és padlizsán esetében fontos a kacsolás. Alulról távolítsuk el az előtörő hajtásokat. Így a növény nem használja fel a tápanyagokat az újabb hajtások nevelésére.

Az egynyári és virágzó évelők elhalt virágait szedjük le, ezzel meghosszabbíthatjuk a virágzás idejét.

öntözés nyáron

Locsolás

A július mindig az egyik legmelegebb hónap volt az évben, amely a klímaváltozás hatására mind nagyobb aszályokat hoz magával. A napi középhőmérséklet újabb és újabb rekordokat dönt, ezáltal az öntözés igazi próbatétel a kertészkedők számára. Öntözzünk alaposan, ha tehetjük inkább a reggeli órákban. Így a még hűvös talajba juttatjuk a vizet. Esti locsolás hatására könnyebben kialakulhatnak különböző gombás megbetegedések a növényeken. A locsolás hatékonyságának fokozása érdekében érdemes mulcsolni, valamint csepegtetős öntözést alkalmazni.

Gyomtalanítás

A gyomok a fokozott locsolás hatására hamarabb és intezívebben nőnek. A növények megóvása érdekében mindig távolítsuk el őket. Ügyeljünk a letermett ágyásokra is, a parlagon hagyott részek könnyen elgazosodnak.

Kártevők, tetvek, csigák elleni védekezés

A meleg időjárás, a fokozott locsolás hatására különböző kártevők jelenhetnek meg a gyümölcsösben, zöldségeskertben és a dísznövényeken. Közös jellemzőjük, hogy rövid idő alatt óriási károkat képesek okozni, ha nem cselekszünk időben, a növény, ill. a termés pusztulását okozhatják.

A levéltetvek ellen számos házi praktika létezik, azonban a két legcélravezetőbb megoldás a vízsugárral történő lemosás, valamint az adott növényhez igazodó permetszer használata. Javasolt a már elhalt növényi részeket eltávolítani és elégetni, hogy a rajta megbújó kártevők ne veszélyeztessék a többi növényt.

A csigák, meztelencsigák kedveli az árnyékos, nyirkos részeket, így leggyakrabban különböző tárolók alatt húzzák meg magukat, majd az éjszaka folyamán indulnak táplálékért. Az eper, babfélék és a kabakosok igen kedveltek a csigák számára. A leghatásosabb védekezés a megelőzés, szüntessük meg a számukra vonzó rejtekhelyeket.
Ha már megjelentek a kertben, térjünk át a reggeli öntözésre, így kevésbé lesz ideális számukra az éjszakai mozgás.
Amennyiben kis terület érintett, kézzel összegyűjthetjük őket, de alkalmazhatunk különböző csigariasztókat, melyeket kertészetekben, mezőgazdasági boltokban szerezhetünk be.

 

Láthatjuk, a július sem egy unalmas hónap. Élvezhetjük, betakaríthatjuk a tavaszi munkák gyümölcsét, ugyanakkor sok esetben már az őszt és a következő szezont alapozhatjuk meg.