blog

Milyen virágot ültessünk ősszel

2022.07.27 09:52
Milyen virágot ültessünk ősszel

Sokunknak gondot okoz, hogy milyen virágot ültessünk ősszel. Éppen ezért ebben az cikkben olyan kedvelt, hagymás, valamint évelő virágokat gyűjtöttünk össze, amelyeket az ősz folyamán érdemes elültetni.

Habár az ősz magával hozza a lassulást, a télre való felkészülést, a levelek aranylását és lehullását, bőven akad tennivaló a kertekben, a ház körül. Az egyik ilyen meghatározó feladat a tavaszi virágoskert megalapozása. A hagymás növényeket ősszel kell elültetni ahhoz, hogy a tavasz beköszöntével díszíthessék kertjét. A fagytűrő virágok már az őszi ültetést követően dekorálnak, a tél elmúltával pedig erőteljes fejlődésnek indulnak.

A legkedveltebb virágok, amelyeket ősszel kell elültetni

A hagymás virágok közül a tulipán, a nárcisz, a jácint, a fürtös gyöngyike népszerűsége évről évre egyre nagyobb. Virágládába, kaspóba ugyanúgy ültethetőek, mint szabadföldbe.

A tulipánnak (Tulipa) megszámlálhatatlan fajtája létezik, melyek színben, formában és a virágzás idejében különböznek egymástól. Változatos, igazán színes és egyedi virágoskertek alakíthatóak ki, melynek csak képzeletünk szab határt. Korai, késői és tavasz közepén nyíló változatok kombinálásával pedig hosszú ideig csodálhatjuk szebbnél szebb virágaikat.
Az első fagyok előtt 10-15 cm mélyen helyezzük el a hagymákat fellazított talajba, napos területre.

A nárcisz (Narcissus) a tavasz egyik meghatározó kerti dísznövénye. Ahhoz, hogy márciusban kinyíljanak bűbájos, fehér-sárga színben pompázó virágai, szeptember és ősz vége között el kell ültetni.

A jácint (Hyacinthus) csodás színe és egyedi formája mellett jellegzetes illatáról ismert. Különleges virágzatát már márciusban hozza, így a tél után hamar megszínesíti kertjét.
Hagymáit a tulipánhoz hasonlóan még a fagyok beköszönte előtt ültessük el, 10-15 cm mélységben. A napos, félárnyékos területeken mutatja legszebb formáját.

rózsaszín jácint

A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) áprilisban hozza kékeslila színű, fürtös virágait. Jól társítható más tavaszi hagymásokkal, évelőkkel. Laza szerkezetű, homokos talaj a legideálisabb számára, kedveli a napos, meleg területeket. Hagymáit az ősz első felében, 6-8 cm mélyen ültessük a számára kiválasztott helyre.

Rózsát (Rosa) a fagyok kivételével szinte minden évszakban ültethetünk. Így remek választás erre az ősz is, bár lehetséges, hogy a megannyi fajta és színváltozat közül nehéz lesz dönteni. Hagyományos, magastörzsű, talajtakaró, törpe, futó és még sorolhatnánk a csodás rózsa fajtákat.
A szabadgyökeres kiszerelésű változatok október végétől egészen márciusig ültethetőek, fagyos napok kivételével. A konténeres típusok a téli fagyos, valamint a nyári meleg időszakot leszámítva egész évben telepíthetőek.

Az árvácskát sokan temetőbe ültetendő virágként tartják számon. Alacsony gondozási igényük miatt valóban alkalmasak olyan területekre, ahol más virágok nem éreznék jól magukat. Az árvácska akkor virít, amikor a legtöbb növény már téli pihenésre készül. A szivárvány szinte minden színében megtalálhatjuk, a különböző típusok a virágok méretében változatos képet mutatnak, unalmasnak semmiképp nem mondható. Tökéletesen mutatnak balkonládákban, így nemcsak virágoskertek, de ablakok, teraszok, erkélyek meghatározó díszítő eleme is lehet.