blog

Mikor virágzik a rózsa

2022.07.26 16:20
Mikor virágzik a rózsa

A rózsa szinte minden növényszeretőt rabul ejt páratlan megjelenésével és illatával. Sokan félnek rózsát telepíteni, hiszen valamivel több odafigyelést igényel a többi dísznövényhez képest. Azonban, ha megismeri és betartja a rózsa alapvető igényeit, ápolási feladatait, büszkén gyönyörködhet mesés virágaiban. Fajtánként eltérő, hogy mikor virágzik a rózsa. A továbbiakban az egyes típusok virágzási idejét foglaljuk össze.

Rózsa virágzását befolyásoló környezeti tényezők

A virágzás intenzitását nagyban befolyásolják a környezeti tényezők. Általánosságban elmondható, hogy a rózsák számára a legideálisabb olyan helyet választani, ahol naponta legalább 6 órán keresztül éri őket napfény. Vannak olyan típusok, amelyek a félárnyékos fényviszonyokat kedvelik, de a legtöbb igényli a bőséges napfényt.

Talaj tekintetében érdemes enyhén savas vagy semleges pH értékű földbe ültetni, intenzívebb fejlődést biztosít számára. Fontos a rendszeres tápanyag-utánpótlás, az öntözés, valamint a növényvédelmi feladatok elvégzése. Amennyiben ezek a feltételek adottak, homokos, vagy agyagos, kötöttebb talajban is remekül nevelhetőek.

Vízigényük magasnak mondható, időjárástól függően 8-12 naponta érdemes öntözni. Aszályosabb időszakban fokozottan figyeljünk a víz pótlására.

Rózsafajták virágzási ideje

Parkrózsa

Kertbe, virágágyásokba a parkrózsák a legideálisabbak. Könnyen gondozhatóak, kompakt méretük miatt kisebb és nagyobb kertekbe egyaránt jól beilleszthetőek. Kifejlett magasságuk 60-150 cm között alakul. Virágzásuk június-július hónapban várható.

Mini rózsa

Neve jól jellemzi méretét, magasságuk körülbelül 30 cm. Alkalmasak virágládába, dézsába ültetve, szűk előkertekbe, de sziklakertbe is. Ezek a típusok nem igényelnek metszést. Az elszáradt virágokat visszavágva hosszú, egész nyáron át tartó virágzási idővel számolhatunk.

futtatott rózsa, virágokkal

Futó rózsa

A futó, más néven kúszó rózsák kerítésre, pergolára futtatva páratlan látványt nyújtanak. Biztos támasztékra szükségük van a zavartalan növekedéshez. Jellemzően évente egyszer, júniusban borulnak virágba, de akkor igen gazdagon.

Talajtakaró rózsa

A legcsodálatosabb talajtakarók egyike. Gyors növekedésüknek köszönhetően hamar beszínesítik a kopár területeket. Kevés gondozást igényelnek, remekül viselik a tél viszontagságait. Nyár elejétől egészen ősz végéig ontja jellegzetes, apró méretű virágait.

Teahibrid rózsa

A rózsák királyi kategóriájaként számon tartott rózsatípus, melynek megjelenése rendkívül elegáns. Vágott virágként bájosan mutatnak, a hosszú, egyenes szárak végén helyezkednek el a nagy, illatos virágok. Kora nyártól a fagyok beálltáig nyílnak virágai.