blog

Milyen cseresznyefát ültessek

2022.07.22 12:12
Milyen cseresznyefát ültessek

A cseresznye az egyik legkorábban érő gyümölcstermő fafajta. Hatalmas lombkoronája hűs árnyékot biztosít a nagy melegben, ropogós, édes termése vitaminokban gazdag, változatosan felhasználható. Több fajtája létezik, a legkedveltebbeket mutatjuk be a cikkben. Ha feltette már a "milyen cseresznyefát ültessek" kérdést, ez a rövid összefoglaló minden bizonnyal segítségére lesz.

Alapvetően gyümölcse és árnyékot adó tulajdonsága miatt ültetjük, de díszítő értékét is érdemes figyelembe venni. Gondoljunk csak mesés virágzására, mellyel semmihez nem hasonlítható szépséget varázsol környezetébe.

Mielőtt felsorolnánk a legnépszerűbb cseresznye fajtákat és azok legfőbb jellemzőit, nézzük meg, mit érdemes tudni a cseresznyéről.

 

 

Cseresznyefa legfőbb jellemzői

Ahhoz, hogy bőséges termést hozó cseresznyefát tudjunk nevelni, elengedhetetlen a számára ideális hely kiválasztása. Olyan helyre telepítsük, ahol az évek folyamán zavartalanul tud növekedni. Kimondottan helyigényes gyümölcsfáról van szó, könnyen terebélyesedik, fontos, hogy egyből a végleges helyére telepítsük.

A cseresznye szereti és igényli a napfényt, valamint a meleget. Kedvezőtlen fény- és hőviszonyok mellett kevesebb termést tud nevelni.

Talajokra nem érzékeny, de kötött közegben nem érzi jól magát, az ilyen típusú talajokat érdemes kerülni. A legideálisabb, ha humuszban, tápanyagoban gazdag, laza szerkezetű, jó víz- és levegőgazdálkodású földbe ültetjük.

Közepes vízigényű fáról van szó, azonban a rendszeres öntözést bőséges terméssel hálálja meg, így megér minden fáradozást.

A cseresznye, más gyümölcsfákhoz hasonlóan igényel különböző növényvédelmi feladatokat, betegségek, kártevők támadhatják meg, amelyek komoly károkat okozhatnak a növényen, ezzel együtt a termésben. Ezek ellen őszi és téli lemosó permetezéssel hatékonyan védekezhetünk.

virágzó cseresznyefa

A 6 legnépszerűbb cseresznye fajta

Az egyes fajtákra más-más érési idő jellemző, a termés alakja, színe és mérete különböző lehet. Vásárlás előtt javasolt ezeket a szempontokat figyelembe venni és kiválasztani az igényeinknek megfelelő típust.

1. Carmen

Gyengébb növekedésű fajta, melynek gyümölcsei már július első felében megérnek. Korán termőre fordul, bő terméssel hálálja meg a gondoskodást. A termés lédús, ropogós, repedésre kevésbé hajlamos, formájuk kissé lapított.

2. Germersdorfi óriás

Erős növekedés jellemzi, nagy méretű, bordó színű termése június második felében érik. A gyümölcsök átlagos átmérője 24-27 mm, ízük zamatos, édes-savanykás.

3. Heldenfingeni óriás

Igazán erős növekedésű, korán termőre forduló fajta, érése július elején várható. A 20-23 mm átmérőjű, sötétvörös színű gyümölcsök tojásdad alakúak, ízük intenzív. Ez a típus igen ellenálló a betegségekkel szemben, mely tulajdonság még kedveltebbé teszi.

4. Sunburst

Erős növekedés, bőséges termés jellemzi. A 28-30 mm átmérőjű gyümölcsök június második felében érnek be, melyek színe érésig élénkpiros, majd besötétül. Öntermékeny fajta.

5. Bigarreau Burlat

Terebélyes, méretes fát nevel, gyors növekedés jellemzi. A termés május második felében érik be, a gyümölcsök lédúsak, ropogósak, közepes méretűek. Kevés metszést igényel, bőséges termés várható ettől a típustól.

6. Van

Gyenge növekedésű, korán termőre forduló cseresznye fajta. Kiemelten fontos, hogy tápanyagban gazdag és jó vízellátottságú helyre telepítsük. A számára ideális körülmények között rendszeresen és bő termést nevel. A gyümölcsök sötétbordó színűek, közepes méretűek, édes ízűek.