blog

Őszi füvesítés mikor

2022.07.21 11:05
Őszi füvesítés mikor

Habár a füvesítés a tavaszi és az őszi időszakban egyaránt történhet, az őszi magvetést többen részesítik előnyben, melynek több oka lehet. Az időzítés nagyban befolyásolhatja az eredményességet, így nem mindegy, hogy az őszi füvesítés mikor történik.

Az ősszel történő füvesítést érdemes jól megtervezni, figyelni az időjárási előrejelzéseket, hiszen napjainkban sokszor még a szeptember is igen magas hőmérsékletben telik. A magvetést szeptember és október közötti időszakban ajánlott elvégezni.

A magok kelése 15 Celsius fok felett optimális, ezért a túl későn kiszórt magokat a téli csapadék összemoshatja. A csapadékos idő beállta előtt elvetett magok zavartalanul ki tudnak kelni, a fű még tél előtt össze tud sűrűsödni, elérheti a 3-5 cm magasságot is.

Érdemes tudni, hogy a ki nem kelt magok és a már megerősödött fű ellenáll a téli időjárásnak, azonban a frissen növekedésnek indult fűszálak még fagyérzékenyek lehetnek.

Az őszi füvesítés előnyei

  • Tavasszal a talaj hideg, ősszel a felmelegedett közegben a magok könnyebben csírázásnak indulnak, ezáltal a kelési idő rövidebb lesz.

  • Az őszi időszakban sokkal kevesebb gyommal kell felvenni a harcot, így nem nyomják el a frissen kikelő gyepet. Tavasszal viszont megerősödve tudják felvenni a harcot a korai gyomnövényzet ellen.

  • A napközbeni hőmérséklet alacsonyabb, az éjszakák hűvösek, a magok nincsenek akkor hősokknak kitéve, mint egy tavaszi vagy nyári füvesítés alkalmával.

erős gyep

Természetesen az előnyök mellett az őszi évszak sajátosságai különböző hátrányokat is eredményezhetnek, a magok kikelése tekintetében. Az év végi hónapokban is megjelenhetnek bizonyos gyomfélék. A lombhullatás időszakában nagyobb odafigyelést igényel részünkről a gyep, hiszen a lehulló növényzet árnyékot biztosít a fűmagok számára, ami jelentősen hátráltatja a csírázás folyamatát. Ráadásul a még gyenge gyepre nem ajánlott rálépni, ami kissé nehezítheti a falevelek eltávolítását.

Mindezek ellenére nagyobb könnyebbséggel és több előnnyel jár az ősszel történő füvesítés.
A füvesítés akkor hatékony, ha betartjuk a gyepesítés lépéseit. A folyamat milyensége ugyanis alapjaiban határozza meg a fű minőségét. Válasszon az adott területhez, a talaj jellemzőihez és igényeihez igazodó fűmagot. A füvesítendő talajt megfelelően készítse elő, majd jól időzítve, vesse el a magokat. A csírázás alapfeltétele a nedvesség, így öntözzön rendszeresen.