blog

Pampafüvet mikor kell visszavágni

2022.07.19 09:49
Pampafüvet mikor kell visszavágni

A pampafű visszametszésével kapcsolatban még mindig sok a tévhit, s sokan azt gondolják, hogy a télre való felkészítés része a növény drasztikus metszése. Ezzel azonban nagy károkat okozhatunk a pampafű számára. Olvasson tovább, mert pontosan leírjuk, hogy a pampafüvet mikor kell visszavágni ahhoz, hogy életerős, látványos bokrokat neveljen.

Röviden a pampafűről

A pampafű (Cortaderia selloana) Dél-Amerika területein, főként Brazíliában, Argentínában és Chilében őshonos, nagyméretű díszfűféle. Megjelenése igazán különleges, robosztus méretével meghatározó díszítő értékkel rendelkezik. Mivel kifejlett állapotában a 3 méter magasságot is elérheti, keskeny, vagy kis alapterületű kertrészekre nem ajánlott ültetni. Páratlan szépségét zavartalan növekedés mellett tudja megmutatni, melyhez elegendő térre van szüksége.

Az előbbiekben említett tulajdonságai miatt szoliter növényként célszerű ültetni, pár év alatt öles gombformát tud kialakítani.

Levelei kékeszöld, ezüstös-szürke színűek és éles szélűek, melyek igen nagyra megnőnek. Nyár végén nyílnak 20-40 cm nagyságú, rózsaszín vagy fehér színű virágbugái, melyek száraz virágcsokrok kiváló alapanyagai. Különleges hangulatot varázsolhat lakásába egy-egy csokor szárított pampafű virággal.

Nemcsak egyedi megjelenése, de egyszerű gondozása miatt is nagyon népszerű. Fényigénye magas, árnyékos részekre ne telepítsük. Talajigénye nem összetett, a tápanyagban gazdag, laza szerkezetű közegben fejlődik legjobban. Vízigénye magas, így a rendszeres és bőséges öntözés elengedhetetlen számára, fontos, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen.

Szaporítani egyszerűen tőosztással lehet.

metszőolló

Pampafű tavaszi metszése

Sokan a télre való felkészítésnél szeretnék az évi metszést megejteni. Ez azonban kifejezetten káros a pampafű számára, hiszen a levágott levelek miatt a tövekhez könnyen lejut a csapadék, amely ott megfagyva nagy károkat tud okozni. Ez akár a növény teljes pusztulását eredményezheti. Ősz végén ezért egy puha zsineggel kössük össze a leveleket, úgy, hogy azok egymáshoz simuljanak.

Hogy a tél elmúltával a pampafű újra növekedésnek induljon, a tavaszi fagyok elmúltával, jellemzően márciusban kell visszavágni, a talajtól számítva körülbelül 15-30 cm magasságig. A metszést akkor végezzük el, ha a friss, zöld hajtások megjelentek a töveken. A visszavágás mindig tisztított eszközzel és egyenesen történjen. A domború vagy egyéb alakú metszés nem szakszerű és nem jár a növény fejlődése szempontjából semmilyen előnnyel.