blog

Mikor kell felszedni az őszi fokhagymát

2022.07.18 10:26
Mikor kell felszedni az őszi fokhagymát

A fokhagyma egy háztartásból sem hiányozhat. A magyar konyha egyik meghatározó alapanyaga, melynek felhasználása igen sokrétű, s megannyi jótékony tulajdonsággal is rendelkezik. Megkülönböztetünk tavaszi és őszi vetésű fokhagymát. Ebben a cikkben azt írjuk le, hogy mikor kell felszedni az őszi fokhagymát.

Ahhoz, hogy legyen mit felszedni, érdemes megismerni az ültetés körülményeit.

Őszi fokhagyma ültetése

A fokhagyma számára átlagos kerti föld megfelelő, ugyanakkor a legjobban humuszos, agyagos közegben fejlődik. Ültetés előtt 2-3 héttel mélyen át kell mozgatni, fellazítani a földet, majd tömörödés után jöhet a dugványozás.

Az őszi ültetés időszaka szeptember közepe és október vége közé tehető. Tartsuk szem előtt, hogy olyan helyet válasszunk a fokhagyma számára, ahol előző években még nem volt sem fokhagyma, sem gyökérzöldségek.

Őszi vetés esetében javasolt az ültetés előtt a hagymákat egyben, 1-2 hétig hűtőszekrényben tartani. Az ültetés napján szedjük gerezdjeire és csakis az ép darabokat helyezzük a földbe, héjával együtt.

A fokhagyma ideális ültetési sortávolsága kb. 30 cm, melyeket egymástól egy ujjnyira és ugyanilyen mélységben vessünk el. Ezután nincs más hátra, mint alaposan megöntözni.

őszi fokhagyma  szedése

Őszi fokhagyma szedése

Az ősszel eldugott fokhagyma már június végétől szedhető. Akkor érett meg a szedésre, ha alsó levelei megbarnultak és elszáradtak.

A szedéskor fontos, hogy földje száraz legyen. Ásóval ássunk le körülbelül 15 cm mélyre a fokhagyma mögött, majd emeljük ki a talajból. Tisztítsuk meg a földtől, majd tároljuk sötét, szellős helyen.

Jó, ha tudjuk, hogy az őszi fokhagyma terméshozama nagyobb a tavaszinál, ugyanakkor eltarthatósága rosszabb, így mindenképpen figyeljünk a tárolás körülményeire.