blog

Mikor lehet a céklát felszedni

2022.07.17 11:22
Mikor lehet a céklát felszedni

A cékla nagyon könnyen nevelhető, sokoldalúan felhasználható, vitaminokban, ásványi sókban gazdag zöldségnövény. Levelei tökéletes saláta alapanyagként szolgálnak, de ízletes leves is készíthető belőlük. Ha szeretné tudni, hogy vetéstől számítva mikor lehet a céklát felszedni, mindenképp olvassa el a cikket!

Hazánkban az egyik legkedveltebb zöldség-növény a cékla. A szervezetre gyakorolt jótékony hatásai, megannyi felhasználási módja mellett egyszerű nevelhetősége tette ennyire népszerűvé.

Cékla általános jellemzői

A cékla színes gyökerű, kétnyári növény, amelynek nemcsak kifejlett gyökérzete, hanem minden része fogyasztható. Többféle fajtája ismert, melyek színben és formában eltérő tulajdonságokat mutatnak. A bordóslila szín mellett találkozhatunk csíkos vagy akár sárga színű, gömbölyded vagy hosszúkás, rövidebb, illetve hosszabb tenyészidejű típusokkal.

Levelei átlagosan 20-30cm magasságot érik el, s körülbelül ugyanilyen szélességben terülnek szét.

A cékla humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talajokban fejlődik kiegyensúlyozottan. Nem kedveli a savanyú közeget, az agyagos, kötött talaj pedig akadályozza a gyökerek fejlődését. Amennyiben ilyen tulajdonságú föld áll rendelkezésre kertjében, vetés előtt érdemes azt feljavítani.

Olyan helyet válasszon a cékla számára, ahol a napos órák száma eléri a minimum 6 órát. Tűző napra ne ültesse, a hűvösebb, árnyékosabb körülmények a legideálisabbak kiegyensúlyozott fejlődéséhez.
Virágot akkor képes nevelni, ha gyökerei kellő mértékben kifejlődtek, megerősödtek.

cékla szedés előtt

Mikor ültessünk céklát

A cékla ültetéséhez ideális talajhőmérséklet 10 Celsius fok. Ennél hidegebb körülmények között a csírázás nagyon hosszú és gyenge lesz. Optimális esetben a csírázási folyamat 5-8 nap alatt végbemegy.

Először tavasszal, április közepéig, majd legközelebb július közepén vethető újra. Mivel a gumó egy része a földfelszín felett fejlődik, ne ültessük túl mélyre a magokat.

Cékla szedésének időpontja

A cékla fajtájától függően átlagosan 90-100 nap alatt lesz a magból felszedésre alkalmas növény. Ezek alapján körülbelül 3 hónapos időintervallummal érdemes számolni. Túl sokáig nem javasolt várni a betakarítással, a gyökérzet ugyanis hajlamos a fásodásra.

Lazítsa meg a talajt a céklagumó körül, majd óvatosan húzza ki a földből. Nagyobb méreteknél ásással könnyíthető meg a betakarítási folyamat. Az így felszedett gumók hűtőszekrényben 5-7 napig tárolhatóak. Vágja le a növény leveleit, úgy, hogy körülbelül 1-2 cm zöld maradjon a gumón - így hosszabb ideig frissen tartható. A levágott levél- és szárrészt tárolja külön, készítsen ízletes salátát, főzeléket vagy levest. Nagyobb mennyiség esetén - amennyiben van rá lehetősége - érdemes pincében, hűvös és száraz helyen tárolni.
A legutolsó szedést még a fagyok beállta előtt, október végén, november elején végezzük el.