blog

Magnólia ültetése mikor

2022.07.16 10:06
Magnólia ültetése mikor

Ha virágban pompázó magnóliát szeretne nevelni, fontosak az ültetési körülmények. A cikkben összefoglaljuk, a magnólia ültetése mikor, hová és hogyan történjen.

A magnólia, más néven liliomfa, sokak által kedvelt díszfa, amelyről még többen ábrándoznak. Csodálatos, magával ragadó virágai már a fiatalabb, kisebb méretű fákat is beborítják, ezzel nem mindennapi látványt biztosítva. Joggal nevezik a tavasz hírnökének, ugyanis kora tavasszal bontja ki jellegzetes virágait. Habár legtöbben egyedülálló virágai miatt ültetik, díszítő értéke mellett a kifejlett egyedek remek árnyékolóként szolgálnak pl. ablak elé telepítve.

Típustól függően különböző méretekben fordulnak elő. Az alacsonyabbak a 3-5 métert, míg a nagyobbak a 7-10 méteres magasságot is elérhetik. A kisebbek dézsában is eredményesen nevelhetőek, így, ha nincs lehetősége szabadföldes kiültetésre, nem kell lemondania erről az egyedülálló növényről.
A nagyobb típusok szoliter növényként ültetve utcafrontok, előkertek tökéletes díszei lehetnek, jól kombinálhatóak örökzöld cserjékkel vagy hagymás virágokkal. A telepítés helyét jól válassza meg, hiszen a növekedéshez elegendő térre van szükségük.

 

Hová ültessük a magnóliát

A liliomfa a napos, félárnyékos és szélvédett helyeket kedveli. Bizonyos fajták, illetve a fiatalon telepített példányok érzékenyen reagálhatnak a téli, fagyos időjárásra, így a széltől védett terület kiemelkedő jelentőséggel bír.

Helyét az előzőekben említett, végleges magasság alapján válassza ki, hogy fejlődése zavartalan lehessen. Gyökerei érzékenyek, az átültetést nem viseli jól, így egyből a végleges helyére ültesse!

bimbós magnóliafa

Milyen földet szeret a liliomfa

Fontos tudni, hogy a magnólia kissé savanyú közegben mutatja legszebb formáját. A talaj legyen tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű. Az egészséges liliomfa és a magával ragadó virágok elengedhetetlen ápolási feladata a rendszeres tápanyag-utánpótlás. Már az ültetés során támogassuk meg földjét szerves növényi táppal, majd tavasszal, s szükség esetén ősszel is.

Magnólia ültetés ideje

A magnólia ültetéséhez a tavaszi és a kora őszi időszak a legalkalmasabb. Az ősszel ültetett csemetéket takarással érdemes védeni a téli hidegek ellen. Kis szerencsével már a következő tavasszal megörvendeztet bennünket néhány virággal.

Ültetés lépései

A szakszerű, gondos ültetés alapjaiban határozza meg a liliomfa későbbi fejlődését. Egyszerű folyamat, azonban érdemes körültekintőnek lenni, hogy büszkén gyönyörködhessen különleges díszfájában.

  • Miután kiválasztotta a magnólia számára megfelelő helyet, kellően lazítsa fel a talajt, ásóval párszor alaposan forgassa át.

  • Készítse elő az ültető gödröt, mely kétszer olyan széles és mély legyen, mint a konténer, amelyben az ültetendő fa található. Ez biztosítja ugyanis a gyökerek könnyebb fejlődését és terjedését.

  • A gödör aljára kerüljön szerves trágya, melyet takarjon be termőfölddel.

  • Ezután helyezze a csemetét a gödörbe, úgy, hogy egyenesen álljon, majd egészen talajszintig töltse fel az ültető gödröt a tápanyagban gazdag földdel.

  • Ültetés után alaposan locsolja be és figyeljen a rendszeresen öntözésre, különösen a szárazabb nyári napokon, hiszen a liliomfa kimondottan vízigényes növény.

A magnólia igényei egyszerűek, kezdő kertbarátok számára is bátran ajánljuk e méltán különleges díszfát. Ha odafigyelünk az ültetés időpontjára, illetve annak körülményeire, jó eséllyel rövid időn belül mesés virágokat ontó liliomfánk lehet.