blog

A naspolya mikor érik

2022.07.15 13:31
A naspolya mikor érik

A naspolya igazi vitaminbomba, számos pozitív tulajdonsággal rendelkező gyümölcs. Fája betegséggel szemben ellenálló, kevés gondozást igényel, megjelenésével pedig díszfaként is remekül funkcionál. A cikkben megtudhatja, a naspolya mikor érik.

A naspolya Közép-Ázsia, valamint a Kaukázus déli területeiről származó kisebb termetű fa, vagy bokor. A Fekete-tenger vidékein vadon is megtalálható. Gyümölcstermőként, díszfaként egyaránt ültetik.

Magassága körülbelül 4-6 méter, de magasabb egyedekkel is találkozhatunk. Koronája széles és alacsony, ágai jellemzően vörösbarna színűek, melyek oldalra tartanak. Érdekesség, hogy kérge az évek során berepedezik.

A naspolya levelei szórt állásúak, rövid, hegyes csúcsban végződnek. Kedves virágait május közepén hozza, melyek öt fehér sziromlevélből állnak, s egyesével vagy párosával helyezkednek el az ágakon.

Öntermékeny növény, így egymagában is ültethető.

Igényei

  • Téli gyümölcsként emlegetik - nem véletlenül. Különböző neveken ismeretes, úgymint: naszpolya, miszpolya, lasponya. Bárhogyan is nevezzük, ez a lombhullató növény a meleg, napos, félárnyékos helyeket kedveli.

  • A naspolyát a kertészek kínálatában különböző típusú gyümölcstermőkre szemezve, illetve oltva találja meg. Jellemzően ezek az oltványok két év alatt érik el a kiültethető állapotot.

  • Talajokban nem válogat, de jó tudni, hogy legszebb formáját tápanyagban gazdag, kissé nyirkos közegben mutatja.

  • Száraz, főként az aszályos időszakban rendszeres öntözést igényel.

  • Hazánk teleit sikeresen átvészeli, a kora tavaszi fagyok lényeges kárt nem tudnak tenni a virágokban, mivel azok későn nyílnak.

  • Termőrügyei a termővesszők végén helyezkednek el, így metszése nem ajánlott, ellenkező esetben a várt termés elmarad. Az idősebb példányok metszése fiatalítás céljából megengedett, de még lombfakadás előtt metsszük vissza a szóban forgó ágakat.

naspolya érése

A naspolya érése

Ahogy fentebb említettük, téli gyümölcsként tartjuk számon, mivel érése október végén, november elején várható. Termése először halvány barnászöld színű, később azonban teljesen bebarnul. Szedését az első fagyokat megelőző napokra érdemes időzíteni, amikor a fa lombja már lehullott. Ha megcsípi a dér, a gyümölcsök még édesebbé válnak.

Érdemes tudni, hogy utánérő gyümölcsről van szó, így a még fogyasztásra nem alkalmas, kemény termések a szüret után, várhatóan decemberre megpuhulnak.

Gyümölcse édes, rendkívül tápláló, C-vitaminban gazdag, emellett vasat és kálciumot tartalmaz. Fogyasztása vashiányosok, vérzékenyek számára jótékony hatású, továbbá csonterősítő és gyulladáscsökkentő hatásai is ismertek. Sokoldalúan felhasználható, fogyasztható nyersen, ízletes lekvár készíthető belőle, de a karácsonyi menüsorban is kreatívan használható.

Ha télen is szeretne saját termésű, édes gyümölcsöt fogyasztani, a naspolyában nem fog csalódni. Gondozása nem igényel semmilyen nehéz vagy bonyolult feladatot, ráadásul igazán ellenálló növényről van szó. Májusi virágzásával, különleges lombozatával dekoratív eleme lesz kertjének.