blog

Mikor kell elültetni a tulipánhagymát

2022.07.14 09:23
Mikor kell elültetni a tulipánhagymát

A tulipán már nagyszüleink vidéki portáin is nagyszámban megtalálható, mondhatni "alap" virág volt. Népszerűsége azóta is töretlen, a növénynemesítők munkája által egyre több színben és formában vásárolhatjuk meg ezeket a kedves hagymás növényeket. Egy azonban közös bennük, mégpedig az ültetés ideje és módja, így a továbbiakban leírjuk, mikor kell elültetni a tulipánhagymát.

A tulipán fajtákat felsorolni lehetetlen lenne, a virágzás ideje alapján megkülönböztetünk korai, tavasz közepén virágzó és késői fajtákat. Az egyes típusok ismérvei alapján változatos, színes virágágyásokat, kis kerteket lehet kialakítani, érdemes a színekkel játszani. Virágládába ültetve teraszok, balkonok vidám díszítőeleme lehet. Remekül kombinálhatóak más, tavaszi hagymás virágokkal, mint például a jácint vagy a nárcisz.

Bármelyik típus mellett tegye le voksát, érdemes figyelembe venni a tulipán igényeit, s ahhoz mérten kiválasztani az ültetés helyét.

 

Tulipán igényei

A tulipánok a napos területeket kedvelik. Árnyékosabb részeken a virágzás intenzitása csökken, ezt jó tudni, ha félárnyékos kertrészekre ülteti. Tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talaj számára az ideális, így ültetés előtt célszerű talajjavítást és -lazítást végezni. Megéri a fáradtságot, tavasszal kárpótolják a mesés tulipánvirágok.

tulipánhagymák ültetés előtt

Tulipánhagymák ültetése

A tulipán hagymáinak ültetési ideje kora ősszel, szeptember és október vége között esedékes. Ennek oka az, hogy a hagymáknak legalább 6 hetes hideghatásra van szükségük ahhoz, hogy ki tudjanak hajtani és virágokat nevelni. Ellenkező esetben a tulipánhagymák nem hajtanak ki vagy kihajtanak, de nem virágoznak. A tavaszi felszedéstől az őszi ültetésig nyugalmi időszakukat töltik, pihennek, ekkor nem érdemes a hagymákat bolygatni.

Ebben az időszakban biztosítsunk száraz, hűvös helyet számukra, tartsuk papírzacskóban vagy kartondobozban. A nyugalmi hónapokban 10 Celsius fokos hőmérséklet ideális a hagymáknak. Ha ezek a feltételek nem biztosítottak, a hagymák károsulhatnak, ami a virágzás kárára mehet.

Az ültetéshez nem kell mást tennie, mint a fentebb említett szempontok alapján kiválasztani a megfelelő helyet, ásóval kellően fellazítani a talajt, gyommentesíteni, valamint pótolni a tápanyagokat.

Miután ezek az előkészületek megtörténtek, helyezzük a hagymákat 10-15 cm mélyen a földbe, úgy, hogy gumók csúccsal felfelé legyenek.

A hagymákat akár csoportosan is ültethetjük, az ideális ültetési távolság körülbelül 5-6 cm. A földbe helyezés után takarjuk be földdel, majd öntözzük be. Érdemes lehet bejelölni az ültetés helyét, a kora tavaszi kerti munkálatok során nehogy kárt tegyünk az épp kihajtó tulipánokban.