blog

Mikor érik a datolyaszilva

2022.07.13 11:11
Mikor érik a datolyaszilva

A datolyaszilva egy igazán finom, őszi gyümölcs. Hazánkban az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tett szert, nem véletlenül. Tudta, hogy egyszerűen nevelhető? Olvasson tovább, megtudhatja a legfontosabb jellemzőit és azt, hogy mikor érik a datolyaszilva.

A datolyaszilva (Diospyros kaki) szubtrópusi, szubmediterrán származású, alacsony termetű növény, mely a Távol-Kelettől egészen Amerikáig megtalálható. Gömbölyded formájú, laza koronájú, lombhullató, egy- vagy kétlaki fa. Kifejlett mérete maximum 15 méter, hobbikertekben átlagosan 4-5 méter magasságot éri el.

Bár lombhullató, ősszel a levelek csodálatos új színben pompáznak, rendkívüli látványt biztosítva. Páratlan megjelenése, különleges gyümölcse miatt egyaránt telepítik. Remekül beilleszthető bármilyen stílusú kertbe, dekoratív, mediterrán hangulatot varázsol környezetébe.

A levelek rövid nyelűek, bőrneműek, sötétzöld színűek, felületük fényes. Virágzása május hónapban esedékes, ami nagy előny, hiszen ilyenkor már nem fenyegetnek a tavaszi fagyok.

Igényei

  • Talajok tekintetében nem válogat, tápanyagban kimondottan gazdag közegben fejlődik igazán. Dézsában is nevelhető, de szabadföldben eredményesebb a gondozása.

  • A rendszeres öntözést meghálálja, különösen a meleg, nyári időszakban. Javasolt mulcsolással védekezni a talaj gyors kiszáradása ellen. Mediterrán növény, így napfényben gazdag, meleg helyre telepítsük.

  • A datolyaszilva -20 Celsius fokig fagyálló, ugyanakkor a fiatalabb töveket érdemes takarással védeni a tél viszontagságaival szemben.

  • Nem igényel sok gondozási feladatot, a datolyaszilva metszése egyszerűen kivitelezhető. A visszametszése formáló, alakító funkciót tölt be, melynek során a fa 2-3 éves korában eltávolítjuk a központi sudárhajtást. Így egy szellős, jól megvilágított lombkorona alakítható ki. Ezután a vázágakon az elöregedő hajtásokat kell csak ritkítani.

  • Kártevők, betegségek szinte teljesen elkerülik, így azon kertbarátoknak is ajánlott a datolya- vagy khakiszilva ültetése, akik csak most ismerkednek a gyümölcstermők vagy díszfák gondozásával. A sikerélmény garantált!

  • Szaporítása bújtatással, dugványozással, magról egyaránt sikeres lehet.

datolyaszilva érése

Ősszel érik a datolyaszilva

Alma méretű, gömbölyded termése sárgás, narancsos színű. A termés ősszel kezd érni, szedése az első novemberi fagyok után esedékes, ha a dér kicsit már megcsípte. A termések súlya fajtától függően elérheti a fél kg-ot.
Utóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten tartva pár nap alatt beérik.

A kakiszilva kalóriaértéke magas, azonban vitaminokban rendkívül gazdag. Jótékony hatásai miatt télen különösen előnyös kakiszilvát enni. Számos gyógyító tulajdonsága ismert, kutatások szerint rendszeres fogyasztása segít a szívbetegségek megelőzésében.