blog

Rebarbara mikor szedhető

2022.07.12 10:02
Rebarbara mikor szedhető

A rebarbara egy nagyon különleges növény, melynek szára megannyi finomság alapanyagául szolgál. Azt azonban sokan nem tudják, magvetéstől számítva mikor lehet legkorábban betakarítani. Ebben szeretnénk segítségére lenni, így a cikkben megtalálja, a rebarbara mikor szedhető.

Rebarbara legfontosabb jellemzői

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) lágyszárú, évelő növény, mely hatalmas, mélyzöld, lapát alakú leveleivel hívja fel magára a figyelmet. Habár elsősorban zöldségnövény, megjelenése miatt dísznövényként is nevelhető, kisebb-nagyobb kertek jellegzetes dísze lehet.

Többféle fajtája és hibrid változata létezik, azonban a legismertebb és legelterjedtebb a klasszikus piros levélnyelű, zöldesfehér hússal rendelkező típusok. A vörös színűek termésminősége lényegesen magasabb.

A méretes levelekkel rendelkező bokrok szélessége, valamint magassága elérheti a másfél métert. Ha egyszer elültetjük, hosszú ideig kertünk részese lehet, ugyanis akár 8-10 évig termőképes.

Piros-rózsaszínű vagy zöldesfehér színű, apró virágokból álló buga virágzata nem feltűnő, de igen vonzó a beporzó rovarok, méhek és pillangók számára. Érdemes figyelembe venni, hogy a virágzás sok tápanyagot von el a levélnyelek fejlődésétől, így, ha nem szeretnénk magot érlelni, célszerű a virágszárat kitörni.

Igényei

A rebarbara a félárnyékos területeket kedveli. Tűző napon vagy teljes árnyékban fejlődése nem lesz ideális.

Biztosítsunk számára tápanyagban gazdag, kissé nyirkos közeget. A pangó vizet kerüljük, s ne hagyjuk teljesen kiszáradni talaját.

Öntözésre a szárazabb időszakokban ajánlott figyelni.

Növényvédelmi feladatokat a gyomtalanításon kívül szinte nem igényel, jelentősebb kártevője, betegsége nincsen. Kezdő kertészek is bátran válasszák a rebarbarát, egyszerűen nevelhető növényről van szó.

Szaporítása magvetéssel és tőosztással egyaránt eredményes lehet.

rebarbara szárak

Rebarbara szedése

A rebarbara magvetéstől számítva a 2-3. évben hoz termést. A levélszárak szedési ideje március közepétől június elejéig tart. Nagyon fontos, hogy a rebarbarának csak a szárát szabad fogyasztani, gyökerét, levelét nem!

A betakarításnak a módja igen nagy jelentőséggel bír. Nem vágjuk sem ollóval, sem késsel, egyszerű, csavaró mozdulattal letörjük a szárakat. Egy bokorról egyszerre 2-3 levelet szedjünk le, amelyek nagyjából 2,5 cm vastagságúak, közben ügyeljünk a többi levél épségére. A legoptimálisabb, ha a rebarbara szedését kora reggelre időzítjük.

A betakarított szárak néhány napig hűtőben tárolhatóak. Érdemes mihamarabb feldolgozni, mert könnyen fonnyadásnak indulnak.

A napi hőmérséklet emelkedésével a növekedése lelassul, az őszi hűvösebb idő beköszöntével válik újra aktívvá. Gyöktörzsének tartósan hideg közegre van szüksége ahhoz, hogy nyugalmi állapotba kerüljön, s pihenni tudjon. Ez a feltétele annak, hogy következő évben erős hajtásokat tudjon nevelni.
A telet szinte gond nélkül átvészeli, azonban érdemes még az első fagyok előtt óvintézkedések tenni. A tövéhez tegyünk fakérget, mulcsot vagy szalmát, melyre helyezzünk körülbelül 15 cm komposztot. Ez feljavítja a talajt, elősegítve a szárak fejlődését.