blog

A füge mikor terem

2022.07.11 08:50
A füge mikor terem

A füge egy alacsonyabb méretű, mediterrán származású gyümölcstermő, lombhullató növény, mely cserjévé, de akár fává is nevelhető. Trópusi és szubtrópusi területeken egyaránt telepítik. Igényei egyszerűek, gyümölcse zamatos, számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Ha szeretné tudni a füge mikor terem, olvassa tovább a cikket!

A közönséges füge (Ficus carica) hazánkban egyre népszerűbb, ízletes gyümölcse, valamint díszítő értéke miatt egyaránt. Ám érdemes tudni, hogy a füge rendkívül könnyen nevelhető növény, nem okoz összetett feladatokat gondozása. Mindössze ismerni kell azokat a körülményeket, amelyeket az egészséges fejlődéséhez, ezáltal a bőséges, finom és édes terméshez biztosítani kell a fügebokrok számára.

Lássuk, melyek a füge legfőbb jellemzői!

A kifejlett fügefa jellemzően 2-5 méter magasságot éri el. Karéjas, mélyzöld, szőrözött levelei különleges hangulatot varázsolnak kertjébe, remek díszfa is egyben.

Mediterrán növény, így a napos, meleg, de szélvédett területeket kedveli, érdemes jól megválasztani a telepítés helyét. Délre néző házfalak elé célszerű ültetni.

Talajban nem válogat, átlagos kerti földben, de még homokos közegben is jól fejlődik. Tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű talaj ideális számára.

Vízigénye közepesnek mondható, szárazabb időszakban rendszeres öntözést igényel.

Betegségekkel, kártevőkkel szemben rendkívül ellenálló, tulajdonképpen növényvédelmi feladatokat nem igényel. Hazánk éghajlatának téli időjárási viszonyait jól tűri, -15 Celsius fokig fagyálló. Azonban takarással érdemes védekezni a szabadföldes példányok esetében. A dézsában nevelt fügét vigye száraz, fagymentes helyre a téli hónapokra, mint például garázs vagy lépcsőház.

A füge metszésének célja a ritkítás. Ennek során távolítjuk el a vadhajtásokat, a tél során megsérült növényi részeket, ágakat. A metszés tavasz kezdetén aktuális, de nem kötelező, semmiképp ne vágja teljesen vissza az ágakat, mert ezzel elveszíthetjük a teljes termést!

füge termése

Ekkor terem a füge

A fügebokor termése a telepítés utáni 3.-4. évtől várható. Talán soknak tűnik, de higgye el, megéri türelmesnek lennie. Az éves vesszőkön május közepétől fakadnak ki a rügyek, ezért sem szabad visszametszeni az ágakat!

A gyümölcsök érése júliusban történik. A nyár folyamán megjelenő új hajtások levélhónalján fokozatosan jellenek meg a gyümölcskezdemények, melyek ősszel, októberig érnek be. Így egész nyáron élvezheti e különleges növény bőséges termését.


Összefoglalva, a füge termése ideális körülmények között júliustól várható. Egyszerű igényeit érdemes szem előtt tartani, ellenkező esetben a várt termés igen csekély lehet, sőt, el is maradhat. Biztosítsunk számára elegendő napfényt, ügyeljünk a szakszerű metszésre, a téli fagyok ellen védekezzünk takarással. Ha mindezekre kellő figyelmet fordítunk, jó eséllyel élvezhetjük a füge édes terméseit. Fogyaszthatjuk frissen, főzhetünk belőle lekvárt, dzsemet, de finom sütemény, vagy húsok mellé ízletes szósz is készülhet fügéből.