blog

Mikor virágzik a galagonya

2022.06.30 13:52
Mikor virágzik a galagonya

A népi gyógyászatból, gyerekkori mondókákból ismert galagonya nem mindennapi megjelenéssel és hatóanyagokkal rendelkezik. Előkertekbe, utcafrontokra, nagyobb kertekbe szoliter növényként vagy sövényként telepítve meghatározó színfoltja lesz az adott területnek. Terméséből ízletes lekvár készíthető, a virágos ágvégekből frissen vagy kiszárítva gyógyteát készíthetünk. Utóbbi szedését jól kell időzíteni, ezért segítünk, hogy pontosan mikor virágzik a galagonya.

Amit a galagonyáról érdemes tudni

A rózsafélék családjába tartozó galagonya nemzetségbe számos faj tartozik, amelyeknek mindegyike sajátos tulajdonsága miatt különleges.

A Kárpát-medencében az egybibés galagonya, a rózsaképű galagonya, a cseregalagonya és a fekete galagonya őshonos.

Jellemzően tövises díszcserjék, azonban egyes változatok pompás kis fává nevelhetőek. Levelei szórt állásúak, fűrészes szélűek vagy tagoltak. A virágzat sátorozó buga, míg termésük almatermés. Tökéletes díszcserje, a különböző változatok között biztosan megtalálja az igényeinek megfelelőt. Minden évszakban más arcát fogja mutatni.

A galagonya kiváló gyógynövény, szíverősítő és szívnyugtató hatású. Emellett stresszoldó, nyugtató hatása miatt is igen kedvelt. Hatóanyagát a levelekből, a virágokból, illetve a termésből készített teán keresztül nyerik ki.

Melegkedvelő, igénytelen növény, rendkívül jól viseli a száraz körülményeket. A köves, sivár, meszes talajokon is megél, ugyanakkor agyagos közegben érzi legjobban magát.

Szívóssága miatt a nagyvárosi körülményeket is remekül tolerálja. Kedvünk szerint metszhető, formálható, tökéletes sövényként telepítve. Nemcsak takaró, díszítő funkciót tölt be, töviseivel garantáltan távol tartja a betolakodókat.

mikor virágzik a galagonya

Galagonya virágzása

Tavasszal, május-június hónapokban hozza bogas sátor virágzatát. A különböző fajták eltérő színű virágokat nevelnek. Lehet fehér, sárga, krémfehér, de akár rózsaszín vagy piros színű is. A tavaszi metszést érdemes jól időzíteni, nehogy eltávolítsa a leendő virágokat. Kedves virágai tömötten helyezkednek el a növényen, páratlan látványt biztosítva.

 

Ha olyan díszcserjét szeretne, amely egész évben meghatározó díszítő funkciót tölt be, könnyen nevelhető, ellenálló, ráadásul virágait, terméseit is fel tudja használni, a galagonyában nem fog csalódni. Kisebb-nagyobb kertekbe szoliter növényként, sövényként egyaránt megállja a helyét.