blog

Mikor virágzik a citromfa

2022.06.29 09:29
Mikor virágzik a citromfa

A citrom sokféleképpen felhasználható a konyhában, továbbá vegyszermentes takarítás, természetes illatosítók készítése során. Mekkora könnyebbség lenne, ha saját fájáról szedhetné az érett citromokat? Jó hír, hogy a citromfa hazánk éghajlati viszonyain remekül nevelhető - szakszerű teleltetés mellett. A cikkben segítségére leszünk abban, hogy mikor virágzik a citromfa, s mi szükséges a sikeres virágzáshoz.

A citromfáról röviden

A citromfa (Citrus limon) Perzsiából származó mediterrán növény, napjaikban főként Dél-Olaszország, Görögország, valamint Spanyolország területein termesztik. Kedvező éghajlati és időjárási viszonyok mellett ezeken a vidékeken egész évben a szabadban tartható. Nemcsak gyümölcse hódította meg Európát, de termesztése is. Megfelelő körülmények biztosítása mellett eredményesen teleltethető hazánkban, bátran próbálkozzon nevelésével. Kiváló díszítő értékkel rendelkezik, üde levelei, lombozata mediterrán hangulatot varázsol kertjébe.

Eredeti élőhelyén elérheti a 6 méteres magasságot, dézsában nevelve kifejlett méretei ennél kisebbek. Örökzöld, tojás alakú, zöld színű, fényes felületű levelei télen is díszítenek.

Igényei

Laza szerkezetű, tápanyagdús, enyhén savanyú közegben fejlődik igazán. A tápanyagok rendszeres utánpótlásáról érdemes gondoskodni, ellenkező esetben a fejlődés üteme nem lesz az igazi. Habár talajok tekintetében nem túl igényes, kerülje a meszes talajokat. A kertészetek kínálatában találhat speciális citrusfélékhez alkalmas földkeveréket.

Fényigényes növény, válasszon napos, félárnyékos, világos, ugyanakkor védett helyet számára. A szeles, huzatos területeket ugyanis nem kedveli.

 

Rendszeres öntözést igényel, földjét tartsa nedvesen. Arra azonban vigyázzon, hogy ne öntözze túl, a gyökérzet könnyen rothadásnak indul a túlzott vízmennyiség hatására.

mikor virágzik a citromfa

Citromfa virágzása

Az erős, egészséges citromfán tavasszal jelennek meg a fehér szirmú, sárga portos, kedves kis kétivarú virágok. A citromfa gazdagon virágzik, melyek kellemes illatot árasztanak.

Azt azonban fontos tudni, hogy a magról ültetett citromfáról virágot, így termést sem várhatunk. A csemetéket 1-2 éves korban be kell szemezni vagy oltani, hogy termést tudjanak nevelni. A fa számára ideális körülmények biztosítása mellett 3-5 éves korban számíthat először termésre.


Talán sok idő kivárni, mire az első saját citromok megjelennek, megér minden várakozást és gondoskodást. Kellemes hangulatot árasztó megjelenése a hideg téli hónapokban melegséget varázsol a mindennapokba. Gondozása során legyen körültekintő a metszés, valamint a teleltetés tekintetében. Mindkét ápolási feladat esetében kulcsfontosságú az időzítés.