blog

Mikor lehet füvet nyírni tavasszal

2022.06.28 13:38
Mikor lehet füvet nyírni tavasszal

Egybefüggő, egészséges, zöld színű gyepről sokan álmodoznak. Valljuk be, ezt elérni nem mindig a legkönnyebb kertgondozási feladat. Kiég, elsárgul, elvadul, a fűszálak ritkák. A fű egész éves fejlődését alapjaiban határozza meg a tavaszi gondozás, valamint a nyírás. Ezért a cikkben segítünk, mikor lehet füvet nyírni tavasszal.

Kertes házak egyik meghatározó díszítő eleme a pázsit. Magával ragadó megjelenésének feltétele a szakszerű gondozás, amely nélkül kinézete nem olyan lesz, amit elképzeltünk. Fontos tudni, hogy az év első fűnyírása kulcsfontosságú a fűszálak későbbi fejlődése és egészsége szempontjából. Azonban mielőtt erre sor kerülne, van néhány kihagyhatatlan ápolási feladat.

Tavaszi fűnyírás előtti teendők

A téli időjárás után szükségszerű a fű állapotának megvizsgálása. Ez alapján tudjuk felmérni, pontosan milyen munkálatok várnak ránk a tavaszi időszakban (például beteg részek eltávolítása, újravetés).

Az első legfontosabb feladat, a gyep szellőztetése. Ennek során eltávolítjuk az elhalt növényi részeket. A gyepszellőztetés célja a jobb levegő- és vízellátottság biztosítása, amely elősegíti a gyökérzet mélyebbre hatolását, ezáltal erőteljesebb gyepképződés valósulhat meg. Végezhetjük gereblyével, lombseprűvel, vagy gépi gyepszellőztető eszközökkel. Fontos, hogy akkor kerítsünk sort a szellőztetésre, amikor a fűsarjadás már megindult. Ez körülbelül a talaj 8-12 Celsius fokos hőmérsékleténél indul meg.

A gyepszellőztetés után, még az első locsolás előtt gondoskodjunk a tápanyagok utánpótlásáról. A talaj magasabb nitrogéntartalma elősegíti a növekedést, tömött, dús fűszálak fejlődnek.

mikor lehet a füvet nyírni tavasszal


Tavaszi fűnyírás szabályai

Az évi első fűnyírással kapcsolatos két leggyakoribb kérdés a tavasszal mikor nyírjuk és a mekkorára nyírjuk a füvet?

A rosszul időzített nyírás a fűszálak sárgulását eredményezi. Mindig az aktuális időjárási viszonyok határozzák meg a tavaszi, első fűnyírás időpontját. Amikor éjjel sem fenyegetnek a talajmenti fagyok, szárazok a körülmények, megkezdhetjük a gyep nyírását. Sáros, nedves talajon semmikképp ne kezdjünk bele a munkálatokba.

A jól megválasztott időpont mellett kiemelkedően fontos, hogy milyen mértékben végezzük a vágást. Általános a szabály, hogy az aktuális hossz egyharmadát szabad levágni az első alkalom során. Az ettől erőteljesebb visszavágás hatására a fűszálak gyengébbek lesznek, könnyen kiszáradnak, a gyökérzet nem tud kiegyensúlyozottan fejlődni.

A fűnyírást mindig tiszta fűnyíróval, megtisztított, éles késekkel végezzük. Ne feledkezzünk meg a keletkezett nyesedék, fűmaradványok eltávolításáról, továbbá a szegélyek ápolásáról sem!


Összefoglalva

A tavaszi fűnyírás kezdetét az időjárás határozza meg. Első lépésként mérje fel a pázsit állapotát, a fűsarjadás megindulása után végezze el a gyep szellőztetését, pótolja a tápanyagokat, amennyibe szükséges, szórjon fűmagot a ritkább részekre. Ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok, a fű, illetve a talaj száraz, megkezdheti a gyep nyírását. Ne vágja túlzottan vissza a fűszálakat, mindössze az aktuális hossz egyharmadát!

Mindezeket az alapvető szabályokat betartva jó eséllyel gyönyörködhet zöld, egészséges pázsitjában. Higgye el, a látvány minden befektetett munkáért kárpótolja!