blog

Mikor lehet fát ültetni

2022.06.27 14:27
Mikor lehet fát ültetni

Ha fák telepítéséről van szó, még ma is gyakori vitatéma, az ültetéshez alkalmas időszak. Sokan azt vallják, hogy ősszel, télen nem ültethetőek, hiszen a téli időjárás következtében elfagynak a növények. Valójában inkább a tavaszi fagyok okoznak, illetve okozhatnak kárt a frissen ültetett facsemetékben. A cikkben szeretnénk néhány tévhitet eloszlatni és tisztázni, mikor lehet fát ültetni.

Fa ültetése tavasszal és ősszel

Nem kell csüggednie, ha tavasszal nem tudott vagy nem volt lehetősége fákat ültetni. Fák telepítéséhez ugyanúgy alkalmas az őszi időszak, mint a tavaszi. Azonban figyelembe kell venni az időjárási viszonyokat, főként a fagypont alatti napokat, s nem utolsó sorban azt, hogy milyen az adott növény kiszerelése. Különbséget kell ugyanis tenni a konténeres, a szabadgyökerű és a földlabdás növények között.

Talán elsőre mindez bonyolult dolognak hangzik, de higgye el, nagyon is egyszerű, továbbiakban leírjuk a faültetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.


Konténeres, szabadgyökerű fák kitermelése ősszel történik, így tulajdonképpen a kertészeti ültetési időszak ekkortól kezdődik igazán. Óriási tévhit, hogy az ilyenkor ültetett fák a tél során elfagynak, hiszen a növényben leáll a nedvkeringés, nincs minek elfagynia. Az őszi ültetés előnye, hogy a gyökerek tavasszal intenzívebb erjedésnek indulnak. Igazi fagykár a kora tavaszi időkben érheti a növényeket, amikor azokban már megindul a nedvkeringés.

Általános szabály, hogy bármelyik kiszerelést is válassza, azokat csakis fagymentes napokon ültetjük. Fagyos talajba nem szabad helyezni a növényeket.

mikor lehet fát ültetni

Konténeres fák

A lombhullató és örökzöld konténeres fák fagymentes időszakon kívül szinte egész évben telepíthetők, legyen szó gyümölcs- vagy díszfáról.

Szabadgyökerű fák

Ezek a növények, ahogy nevük is mutatja, nincsenek konténerbe helyezve, gyökérzetük körül nem található földlabda. Az ilyen típusú fákat nyugalmi időszakban, tehát lombhullatás után egészen a rügyfakadás előttig javasolt ültetni. Ez körülbelül október 20 és március 20 közé tehető. A szakszerű telepítés első lépéseként fontos, hogy pár órára állítsuk vízbe a növényeket, hogy a gyökérzet kellő nedvességet tudjon felvenni.


Földlabdás fák

A gyökérzet földlabdával védett, melynek eredményeként kisebb valószínűséggel száradnak ki, s kevésbé sérülékenyek. Leggyakrabban tuják esetében találkozhatunk ezzel a megoldással.

A lombhullató földlabdás fákat tavasszal és ősszel, míg a lombhullató örökzöldeket a lombhullató fák nyugalmi időszakával megegyező hónapokban javasolt ültetni.

 

Ültetés után ne hagyjuk magára a fákat, locsoljuk be alaposan. A gondozás során, a kiegyensúlyozott növekedéshez elengedhetetlen a rendszeres öntözés. A téli hónapokban, fagyos időjárási viszonyok között nem öntözünk!

Az ősszel ültetett lombhullató fákat kupacolással lehet védeni, s tavasszal, még a rügyfakadás előtt a földkupacot meg kell szüntetni.